Transparentnost: Čemu leks specijalis za jeftine državne stanove?

Transparentnost Srbija (TS) saopštila je da "ni najmanje nije jasno" zašto je potrebno donositi leks specijalis za gradnju jeftinih stanova za snage bezbednosti, kao ni kakve će on promene doneti u odnosu na redovan pravni režim.

Ako država nešto gradi pa posle prodaje, ona može da kao prodavac odredi maksimalnu cenu stanova jednostavnom poslovnom odlukom državnog preduzeća. Nikakav zakon za to nije potreban", navode iz Transparentnosti povodom izjave ministarke građevinarstva Zorane Mihajlović da će za ove stanove biti usvojen poseban zakon.

U Transparentnosti Srbija smatraju i da je model finansiranja izgradnje stanova takođe nejasan razlog za odstupanje od opšteg pravnog režima.

"Ako će novac doći iz budžeta, tamo će biti i planiran. Ako će iz kredita, onda će sve biti ugovoreno tim sporazumom, ako će plaćati kupci, onda njihovim ugovorima", piše u saopštenju.

TS zaključuje da u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture insistiraju da se gradnja (jeftinih) stanova za snage bezbednosti uredi leks specijalisom, iako ne iznose argumente zbog čega.

Ministarka Zorana Mihajlović je nedavno izjavila da će leks specijalis obuhvatiti maksimalnu cenu stanova, model finansiranja i da će njime biti definisano koji pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i Vojske Srbije mogu da kupuju jeftine stanove.

Transparentnost Srbija podseća da je Ministarstvu građevinarstva u decembru poslato pismo u kojem je ukazano na "razloge protiv donošenja bilo kakvog zakona za samo jednu pravnu situaciju, a naročito protiv donošenja zakona koji bi osporio sistem javnih nabavki".

U tom pismu je navedeno da donošenje zakona koji se odnose samo na jednu situaciju ili na jedan projekat, "nikada nije dobro sa stanovišta vladavine prava i jedinstvenog pravnog poretka". Navodi se i da građanima nije predočeno kakve su obaveze države prema pripadnicima vojske, policije i drugih službi u vezi sa rešavanjem stambenih pitanja.

Na kraju pisma Transparentnost Srbija apeluje na Ministarstvo da se "ne čini ništa što bi ugrozilo sistem javnih nabavki" i Zakon o javnim nabavkama, koji je jedan od najznačajnijih antikorupcijskih zakona.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar