Sunčana dolina – novo stambeno naselje na Kosovu

U kosovskom Zvečanu, uskoro će se graditi naselje “Sunčana dolina”, na skoro 15 hektara.

suncana-dolina-1900x700_c

Kako je saopšteno iz Kancelarije za KiM, u planu je izgradnja od 200 do 300 stambenih jedinica, kao i niz javnih objekata. Ukupna kvadratura stambenih jedinica kretaće se između 16.000 i 20.000 m2, a povratničko naselje imaće do 1.200 stanovnika.

Kamen temeljac za izgradnju povratničkog naselja “Sunčane doline”, u četvrtak, 9. juna, položiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, episkop raško-prizrenski Teodosije i predsednik Privremenog organa opštine Zvečan Ivan Todosijević.

Buduće naselje će se nalaziti u podnožju drevne nemanjićke tvrđave, na strateški važnoj poziciji između Kosovske Mitrovice i Zvečana. Šira lokacija obuhvata prostor od 24,5 ha, dok će površina samog kompleksa biti 14,7 ha.

U naselju su planirani i prateći sadržaji, među kojima su dečja ustanova površine 1.136 m2, objekat za društvene aktivnosti, ambulanta i sportski sadržaji (svlačionica i klub), koji će se prostirati na oko 200 m2. Previđeni su i tereni za mali fudbal, rukoment, košarku i tenis, a umesto odvojenog terena za košarku moguće je izgradnja zatvorenog bazena.

Kada su u pitanju komercijalni sadržaji, kompleks “Sunčana dolina” dobiće i uslužno-tržni centar od 600 m2. U naselju je odabrana i lokacija za izgradnju jedne crkve.

U prvoj fazi izgradnje stambenog kompleksa trebalo bi da se zaposli preko 300 radnika, navedeno je iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju. Na projektu će biti angažovane lokalne građevinske firme i proizvođači materijala. Realizacija ovog projekta podstaći će i gradnju, odnosno renoviranje putne infrastrukture, dok će povećana ekonomska aktivnost biti značajna za privrednike iz okolnih mesta.

Sporazum o izgradnji kompeksa “Sunčana dolina” potpisan je 12. jula 2015. godine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar