Stara gradnja je sigurnija

Tehnologija bi trebalo da nam poboljša život u svim oblastima, pa i u stanovanju. Ali kad je u pitanju jedna dimenzija stanovanja, otpornost novih domova na vatru, tu smo u lošijem položaju nego naši roditelji.

Današnji stanovi gore mnogo brže nego oni od pre tri decenije, pokazalo je istraživanje naučnika iz Čikaga. Oni su u laboratorijskim uslovima izgradili dve sobe - jednu, repliku doma iz sedamdesetih i osamdesetih, u kojoj su carovali drvo i prirodni materijali, i drugu, modernu, sa sintetičkim materijalima. Zatim je namerno izazvan požar koji se u modernom domu brzo proširio sa sofe na lampu, sto, pa na stolicu. Za tri minuta, plamen je stigao do krova.

U drugoj prostoriji koja je "glumila" dom iz prošlog veka, jastuče je goreo nekoliko minuta a da nije zahvatilo ostatak sofe. Soba je bila nedirnuta 15 minuta, a pola sata joj je trebalo da izgori.

Stručnjaci objašnjavaju da odgovor leži u sintetici koja gori brže nego prirodni materijali, a u modernim domovima je svuda, od zavesa i tepiha do jastučića na sofama. I zato, ako vam se kojim slučajem upali detektor požara, nemojte se mnogo osvrtati u potrazi za dragocenostima jer verovatno nemate previše vremena da se izvučete iz vatrene stihije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar