Stanovi jeftiniji, kupaca nema

Opao promet nekretnina u Mitrovici

Sremska Mitrovica - Iako je kvadrat u novogradnji pao sa 1.000 na 860 evra, u mitrovačkim agencijama za promet nekretnina žale se da kupaca nema. Pre nekoliko godina vladala je jagma za stanovima, a sada se u nekoliko nedavno završenih zgrada još niko nije uselio. Niti ko pita za njih.
- Od više desetina agencija za prodaju nekretnina, ostalo je nas nekoliko, a i mi jedva opstajemo. Tržište je donedavno cvetalo, ali potencijalni kupci su se uplašili da će kriza dugo trajati, i niko se ne odlučuje da kupi stan. Promet nekretnina je upola manji, iako su cene niže - kaže Đurđica Kolenko, vlasnica agencije ‘`Maj houm``.

Osim domaćih, poslednjih godina su u Mitrovici stanove gradili investitori iz Beograda, Novog Sada, Šapca, pa je u jednom trenutku na tržištu bilo više od 500 novih stanova. Većina je odmah prodata. Sada kupaca nema, a vlasnici agencija kažu da nema zanimanja ni za stare stanove, koji se prodaju za 500-600 evra po kvadratu.
- Nema interesa za stanove u Mitrovici. Mnogi se interesuju, ali za stanove u Beogradu i Novom Sadu, koje kupuju deci koja odlaze na studije. U Mitrovici više nema ni prodaje na kredit u nadogradnji za 500-600 evra po kvadratu - kaže vlasnik jedne agencije.
Kupci, koji su pre nekoliko godina na kredit kupili stanove, nisu se pokajali, jer evro nije nastavio da nekontrolisano raste kako se u jednom trenutku činilo. Ali, većina kupaca stanova na kredit ne plaća fiksne rate, već zavisi od kursa evra.
- Pre tri godine muž i ja smo podigli krediti i kupili garsonjeru u nadogradnji, po ceni od 550 evra po kvadratu. Pošto je rata vezana za evro, prošle godine smo se u jednom trenutku uplašili. Sada nije tako strašno, jer je rata 80 evra - kaže Sanja Mihajlović.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar