Ko su kupci stanova u Beogradu? Nisu Beograđani

Cene nekretnina poslednjih godina u Beogradu vrtoglavo rastu.

Procenjuje se da taj rast iznosi oko deset procenata godišnje.

Samo u prestonici Srbije, prema nezvaničnim podacima, piše list, prošle godine prodato je 16.000 stanova, i to 11.000 u starogradnji i 5.000 u novogradnji za ukupan iznos od oko 900 miliona evra.

"Kod nas nema opcija za investiranje ni pravog finansijskog tržišta, odnosno mugućnosti za one koji imaju štednju da investiraju u akcije, obveznice... Zato je kupovina stana, kada su i kamate na štednju male, najpoželjnija opcija za one koji imaju gotovinu", kaže sagovornik Politike, upoznat sa stanjem ne tržištu nekretnina, i dodaje da u Srbiji ima mnogo više ušteđevine nego što se pretpostavlja.

"Većina kupaca stanova u Beogradu nisu beograđani i ne žive u njemu. Kupaca iz unutrašnjosti je više od 50 odsto. To pokazuje da se potcenjuje kupovna moć ljudi iz drugih gradova Srbije".

"Kupuju stanove za decu i u međuvremenu izdaju. Generalno, nisu vođeni povratkom investicije, već žele da obezbede sigurnost. Veliki broj kupaca je i iz Crne Gore i Bih", objašnjava on.

Izvor smatra da je kvadrat od 2.000 evra postao standard na dobrim lokacijama u Beogradu, kao i da su cene u novogradnji preterane i da svako ko traži više od 2.000 evra ima ogromnu maržu, ali naglašava da je prava aktivnost na tržištu u starogradnji, gde su cene niže.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar