Stale subvencije, staje stanogradnja

Zbog smanjenih prihoda u republičkom budžetu do daljnjeg bez pomoći države pri kupovini stana na kredit.

Do krova nad glavom teško da će doći mnogi mladi ljudi kojima je to bila želja, a videli su šansu da im se ostvari dobijanjem subvencionisanih stambenih kredita, jer su oni, za sada, prestali da se odobravaju.

Prema rečima Aleksandra Jovića, direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita program subvencionisanja stambenih kredita privremeno će biti obustavljen, kako piše Politika.

Po završetku nedavno održanog okruglog stola o budućnosti stanogradnje u Srbiji, koju takođe pogađa finansijska kriza, Jović je izjavio:

­ Stav Vlade Srbije je da se zbog smanjenih prihoda u budžetu i razvijenog tržišta ovaj program stopira do daljnjeg ­ izjavio je Jović Prema njegovim rečima, program subvencionisanja stambenih kredita, koji je počeo 2005. godine i koji je imao za cilj da razvije i pospeši prodaju stanova, u ovom trenutku više nije potreban.

Ono što jedino može da uteši sve mlade ljude kojima su još prošle godine odobreni subvencionisani krediti, jeste da ne moraju da brinu. Prema Jovićevim rečima oni će biti isplaćeni.

Pri tome, direktor Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita je rekao i to da je već isplaćeno više od dve trećine subvencija koje su odobrene i trebale da budu već realizovane do kraja prošle godine.

Inače, prema njegovim rečima, za prošlu godinu trebalo je da se iz budžeta za subvencije stambenih kredita isplati 150 miliona dinara, a do sada je isplaćeno oko 98 miliona dinara. Na isplatu čeka još 58 kredita.

A građevinarstvo u Srbiji, prema svim raspoloživim podacima, jeste ozbiljno pogođeno krizom. Na to navodi, iznad svega, činjenica da je prodaja građevinskog materijala prepolovljena. U nekim firmama velike količine građevinskog materijala nemaju kupce. Uz ove podatke ide i podatak da se sve češće i u sve većem obimu odlaže izgradnja novih stambenih objekata.

Domaći proizvođači građevinskog materijala tvrde da, ukoliko ekonomska kriza potraje duže, u tom slučaju u toku sledeće dve godine, mnoga od preduzeća iz ove oblasti neće moći da opstanu na tržištu.

U sličnoj situaciji našli su se i investitori koji pokušavaju da završe započete objekte i vrate nazad uloženi novac. O novim ulaganjima u izgradnju stanova, za sada, i ne razmišljaju. Kako sami i kažu, ne žele da ulaze u dugove.

Stanogradnja se, prema procenama upućenih, može da izvuče iz krize direktnom saradnjom banaka i građevinskih firmi, ali i uz pomoć države. Na taj način smanjile bi se i cene stanova, koje su u Srbiji trenutno nerealno visoke.

Možda bi Hrvatska mogla da bude dobar primer jer su, kako su preneli pojedini srpski mediji, Hrvati udružili snage na nivou Vlade, gradova, banaka i samih građana. Rezultat: uspeli su da snize cenu ­ kvadrata.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar