Počinje isplata subvencionisanih stambenih kredita

Ministarstva finansija i privrede potpisala 370 ugovora o subvencionisanim stambenim zajmovima

Ukupno 370 kupaca stanova, koji mesecima čekaju na odobrenje subvencionisanih stambenih kredita, konačno mogu da očekuju da im novac "legne" na račune. Kako je "Novostima" potvrdila Maja Kosovčević, v. d. direktora Nacionalne korporacije za osiguranje stambenih kredita, ministarstva finansija i privrede potpisali su svih 370 ugovora o dodeli subvencionisanih stambenih zajmova, zaključno sa 6. januarom.

- Svi zahtevi za subvencionisanim kreditima koji su do 13. decembra prošle godine preuzeti od strane Nacionalne korporacije i za koje je doneta odluka biće realizovani nakon što banka uputi NKOSK-u zahtev za isplatu - objašnjava Maja Kosovčević. - Reč je o 370 zahteva u ukupno odobrenom iznosu od 200 miliona dinara.

Ovim su, praktično, utrošena sva sredstva u iznosu od jedne milijarde dinara, koliko je Uredbom za 2013. godinu bilo predviđeno za subvencionisanje ove vrste zajmova. Subvencije su, budžetom za 2014. ukinute, tako da će, u ovoj godini, svi kupci kvadrata kroz bankarske zajmove morati da računaju na komercijalne uslove i veće učešće, nego što je to omogućavalo subvencionisano kreditiranje.

Na pitanje kada bi ovih 370 kupaca stanova mogli da se nadaju konačnoj isplati sredstava iz kredita, direktorka Kosovčević kaže:

- Očekujemo uskoro, banke su sada na potezu. Nacionalna korporacija je u mogućnosti da istog dana odgovori na zahtev banke za isplatu subvencionisanog dela stambenog kredita, tako da zastoja u isplatama neće biti.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar