Osamdeset posto manje stambenih kredita

Potražnja za stambenim kreditima radikalno opala. I bankari postali agenti za prodaju nekretnina. Rata za stan sada je najmanje za 100 evra viša u odnosu na kiriju

Koliko je u Srbiji trenutno riskantno uzimati stambeni zajam, govori i činjenica da je u ponudi, samo u Beogradu, više od 250 stanova - na dobošu. Kupci nisu izmirili rate po kreditu, pa sada banke te nekretnine prodaju na tržištu. Potražnja za stambenim kreditima opala je u odnosu na 2010. godinu za 50 odsto, a u odnosu na 2008. čak 80 odsto.

U agencijama za promet nekretnina ovu statistiku objašnjavaju strahom građana da se u vreme krize upuštaju u avanturu zvanu kupovina kvadrata. Jer, za zajam je potrebno pre svega sigurno radno mesto, ali i redovna plata, što je u Srbiji sada retkost. Naravno, veliki problem je i kreditna sposobnost građana kao i uslovi banaka. Rata za stan sada je najmanje za 100 evra viša u odnosu na kiriju.

Svaka banka ima bar pet do šest stanova za prodaju na osnovu neizmirenih hipotekarnih kredita. Neke su čak formirale svoje agencije za prodaju nekretnina iz hipotekarnih kredita. Ima banaka koje u ponudi imaju i zgrade od po nekoliko hiljada kvadrata, pa čak i hotele. Veštaci su ranije precenjivali nekretnine kako bi klijentima omogućili što veći iznos zajma, a sada banke da bi prodale nepokretnost, moraju da spuste cenu i od 20 do 30 odsto.

- Samo moja agencija sada ima oko 500 nekretnina, koje prodaje za banke, ali u to je uključeno i zemljište - kaže Nedeljko Malinović, vlasnik agencije "Legat". - Interesovanja za kredite ima, nije sve zamrlo, ali su kupci specifični. Naime, oni koji kupuju kvadrate žele da im se sklope sve kockice - cena, struktura, mikrolokacija, tako da je jako teško u ponudi naći stan da je baš sve po meri kupca. Naravno, kupcima ništa ne zameramo, jer stan nije roba koja se kupuje svakog dana. Ponuda se tako ocenjuje kao veoma loša bez obzira na to što ima puno nekretnina.

Prema rečima Milana Simonovića iz agencije "Menadžer" u narednom periodu ne očekuju se drastične promene u ceni nekretnina, koje miruju već oko osam meseci.

- U poslednjih mesec dana nismo imali nijednog kreditnog kupca - ističe Kaća Lazarević, suvlasnica agencije "Alka". - Država bi trebalo da olakša uslove za dobijanje stambenih kredita, a to znači kamatu od najviše četiri odsto i da se učešće sa 20 spusti na deset odsto. Trebalo bi i da se subvencionišu ne samo stambeni kredite za kvadrate iz novogradnje, već i za stare stanove.

GRAĐANI NAJREDOVNIJI

Građani trenutno otplaćuju ukupno 349 milijardi dinara duga, po uzetim stambenim zajmovima. Ovi dužnici, kako bankari tvrde, i dalje su najrevnosnije platiše.

- Kašnjenje u otplati kredita u sektoru za rad sa stanovništvom Sosijete ženeral banke je na nivou od oko četiri odsto, što je dvostruko niže od proseka na tržištu, a korisnici stambenih kredita najredovnije su platiše - kaže  Miroslav Rebić, član Izvršnog odbora Sosijete ženeral banke.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar