Šta napraviti, trem ili verandu

Da biste u vikendici mogli da uživate i kada nije baš toplo vreme, ili ako živite u kući, onda ne bi bilo loše da napravite nešto što stranci zovu patio, a u stvari je deo dvorišta ispred kuće koji mi nazivamo trem ili veranda.

Taj prostor ispred kuće većina ostavi otvorenim i stavi samo neku vrstu nadstrešnice i tako dobije deo u kojem se najčešće ručava ili pije kafa sa komšijama. Takozvani patio se uglavnom betonira ili oblaže kamenim pločama, a mogu da se koriste i cigla, blokovi ili kaldrma. Ukoliko imate samo “krov” nad ovakvim prostorom, onda je to trem, a ako odlučite da ga zatvorite staklom - dobijate verandu.

I trem i veranda imaju svoje mane i prednosti: leti je lepše da čim izađete na vrata budete u dvorištu, to jest na otvorenom prostoru, da osećate povetarac i uživate u svežem vazduhu. Međutim, ako živite u kući tokom cele godine, onda je bolje da napravite verandu, to jest da zastaklite prostor ispred kuće koji onda i zimi možete da koristite za ručavanje, odmor, zabave ili nešto drugo.

Ukoliko napravite verandu, nameštaj kojim ćete opremiti ovaj prostor može da bude manje-više isti kao i onaj za kuću, jer ste, faktički, dobili neku vrstu zastakljene terase. Ako se odlučite za trem, nameštaj koji koristite biće klasičan baštenski pošto će biti izložen vremenskim prilikama bez obzira na to što je pod nadstrešnicom. Trem je svakako bolje napraviti u vikendici, jer u nju ionako uglavnom dolazimo kada je vreme lepo da bismo se nauživali u prirodi i čistom vazduhu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar