Šta je isplatljivije biti podstanar ili kupiti stan?

Stručnjaci za nekretnine zato su napravili jednostavnu formulu koja bi trebalo da bude od pomoći kada se donosi ovako važna odluka.

Prema ovoj formuli, potrebno je u obzir uzeti cenu stana koji želite da kupite ili, recimo, tri koji su vam zapali za oko. Prosečnu cenu tih stanova potrebno je podeliti sa iznosom godišnje stanarine u tri stana sa istim brojem soba odnosno sa sličnom kvadraturom.

Ukoliko je rezultat manji od 15, stručnjaci smatraju da treba odmah krenuti u kupovinu. Ukoliko je između 15 i 20 potrebno je biti oprezan, a ukoliko je rezultat veći od 20, preporuka je da ostanete još neko vreme podstanar.

Ipak, važno je uzeti u obzir i druge preduslove. Stručnjaci smatraju da je bolje ostati podstanar ako živite slobodnijim životom i ne provodite mnogo vremena kod kuće, ako još niste skupili dovoljno novca za učešće. Najvažnije je ne ulaziti u kupovinu ako niste sigurni da ćete u stanu biti za pet godina jer može da se desi da odlučite da se venčate i zasnujete porodicu, pa će vam biti potreban dodatni prostor, ili postoji šansa da morate da se selite zbog posla.

Izvor: "24 sata"

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar