Skupo zemljište odbija investitore

Naknada za uređenje gradskog građevinskog zemljišta u Nišu predstavlja jedan od mogućih razloga za nezainteresovanost investitora za ulaganja u privredni razvoj grada. Prema podacima Direkcije za izgradnju grada, cena kvadrata za poslovne objekte u Nišu u četvrtoj zoni iznosi 11.457 dinara, a u istoj zoni u Beogradu je za samo 4,2 odsto veća i iznosi 11.945 dinara. U poređenju sa industrijskim, takođe četvrtim zonama u drugim većim gradovima, Niš daleko prednjači po ceni kvadrata poslovnog prostora, što može i te kako da saplete potencijalne investitore.

Prema podacima do kojih je došla Liberalno-demokratska partija u Nišu, Kragujevčani, na primer, u odnosu na Nišlije, investitorima nude građevinsko zemljište dvadeset puta jeftinije.
Ne može Niš da ima približno jednaku cenu zemljišta kao Beograd koji ima neuporedivo bolje uslove za rad i razvoj, niti da toliko odskače od gradova sa kojima može da se takmiči i od kojih realno može da bude bolji - kaže Sanja Jeftić, portparol LDP-a.
Ona dodaje da u poređenju sa industrijskim zonama u drugim većim gradovima, Niš daleko prednjači po ceni kvadrata poslovnog prostora, što može i te kako da saplete potencijalne investitore.
- Prema cenovniku u Novom Sadu, kvadrat ovog prostora košta 9.700 dinara ili 18,2 odsto manje nego u Nišu. Podaci iz Čačka kazuju da kvadrat građevinskog zemljišta u četvrtoj zoni košta 3.518 dinara, što je 225 odsto ili tri puta manje nego u Nišu. U Kragujevcu ta naknada iznosi šest evra po prodajnom kursu Narodne banke Srbije, što je, za sada, oko 570 dinara. To znači da u odnosu na Niš, Kragujevčani investitorima nude građevinsko zemljište dvadeset puta jeftinije ili, konkretno - tamo je cena manja za 1.910 odsto - ističe ona.
Upravo zbog toga, smatraju u ovoj stranci, investitori zaobilazile Niš.
- Gradska vlast je najavila drugačiju politiku prema investitorima, međutim, ostao je problem visoke naknade za uređenje građevinskog zemljišta -kažu u LDP-u.
Dejan Jovanović, načelnik Uprave za komunalnu i saobaćajnu delatnost, navodi da je visina naknade rezultat ponude i tražnje na tržištu, tako da cifre često ne pokazuju pravu sliku stvari.
- Niš se nalazi pored autoputa, ima aerodrom i sve pogodnosti za investitore, što je na ceni. Ako uporedimo, na primer, zemljište u Batočini gde je naknada besplatna, onda su i cene u svim gradovima visoke, ali Niš je atraktivniji od tog mesta - kaže Jovanović.
Korekcija cena za dva meseca
Miomir Pešić iz kabineta gradonačelnika Niša i direktor Gradske stambene agencije, kaže da naknade može biti i do 45 odsto niža ukoliko se naknada izmiri odjednom.
- Slažemo se da se visina ove naknade mora umanjiti. Priprema se nova odluka koja će biti realizovana za dva meseca, a morala bi da se izglasa u Skupštini grada Niša - kaže Pešić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar