SES traži formiranje ministarstva za građevinu

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta (SES) najavili su danas da će zatražiti od Vlade da se formira posebno ministarstvo za građevinarstvo, kako bi se sprečilo dalje propadanje te izuzetno važne privredne grane.

SES takođe zahteva da se što pre ukine naplata PDV-a građevinskim preduzećima unapred, već da se obavlja po realizaciji posla, kao i da se domaća građevinska preduzeća zaštite u Srbiji od stranih kompanija za koje najčešće rade kao podizvođači, izjavio je predsedavajući SES-a Nebojša Atanacković posle vanredne sednice tog tela u Vladi Srbiji.

Savet na poslenjoj sednici, čija je centralna tema bila analiza stanja u građevinarstvu, nije imao kvorum za odlučivanje, s obzirom na to da je od predstavnika vlasti bio prisutan samo zvaničnik iz Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja.

Predstavnici sindikata i Unije poslodavaca Srbije (UPS) istakli su da je pre tri godine u Srbiji bilo registrovano 11.000 građevinskih preduzeća, a da ih sada ima 8.000, kao i da je trenutno oko 87 odsto njih u stanju nelikvidnosti.

Prema podacima UPS-a, samo lokalne samuprave trenutno duguju građevinskim firmama najmanje 390 miliona evra, a prosečan dug je stariji od tri godine.

Atanacković, koji je predsednik UPS-a, istakao je da ministarstva koja su se u ovoj vladi bavila građevinarstvom često nisu bila u dobroj koordinaciji i da je neophodno da se formira posebno ministarstvo.

Duško Vuković, predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva, ocenio je da je domaće građevinarstvo u katastrofalnom stanju i dodao da će se od nove vlade tražiti nastavak primene posebnog kolektivnog ugovora za građevinare i pojačan rad inspekcije kako bi se smanjio rad "na crno".

On je dodao da "na crno" u Srbiji radi najmanje 30.000 radnika, pa čak i na izgradnji stanova u novom naselju "Stepa Stepanović" na Voždovcu u Beogradu.

Ističući da je građevinarstvo trenutno na "izdisaju", on je upozorio da se mora promeniti poreska politika i ukinuti duplo oporezivanje naših građevinara u inostranstvu.

U građevinarstvu radi više od 100.000 ljudi

Samo u građevinskoj operativi trenutno radi oko 71.000 radnika u visokogradnji i niskogradnji, dok je zajedno sa industrijom građevinskog materijala angažovano oko 115.000 ljudi, naveo je Duško Vuković, predsednik Samostalnog sindikata građevinarstva.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar