Proverite sve detalje pre kupovine stana

Nema boljeg osećaja, nego kad iz podstanarskog života, kupite svoj stan i rešite jedno od najvažnijih životnih pitanja. Međutim, taj podvig se u Srbiji, zbog neopreznosti kupaca, često pretvarao u noćnu moru. Evo kako smanjiti rizik od prevara, izgubljeno vreme, i šta bi sve bilo dobro proveriti prilikom nalaženja idealnog stana.

Za kvadrat stana u Beogradu u proseku je potrebno odvojiti oko 1.200- 1.300 evra, i zato mnogi žele da kupe stan u izgradnji kako bi prošli jeftinije. Međutim, kupci su skeptični kada je u pitanju kupovina novogradnje od nepoznatih investitora, jer sumnjaju da će oni objekat završiti u predviđenom roku, te da li ima neophodne dozvole, poput, na primer, upotrebne dozvole.

Uvedeno je obavezno licenciranje agencija i posrednika u prodaji nekretnina, te se tim poslom više ne može baviti bilo ko. Uveden je i notarijat, gde javni beležnik svojim potpisom garantuje ispravnost ugovora, uz prethodnu proveru svih dokumenata. Kako ne biste bespotrebno ulazili u proces izrade ugovora i overe kod notara, možete i sami da proverite da li je željena nekretnina “čista”.

Provera investitora u APR-u
U svakom slučaju, da ne biste čekali da notar utvrdi neku nepravilnost, savetujemo da i sami proverite željenu nekretninu. Evo kako to da uradite i gde da tražite podatke.

Agencija za privredne registre (APR) poseduje podatke o firmama, a svaki je investitor ili preduzetnik ili privredno društvo i registruje svoju delatnost kod nadležnih državnih ustanova. Tu možete proveriti da li je investitor upisan u registar privrednih subjekata, za koju delatnost, kao i koji mu je matični broj, ali što je i najvažnije: da li je firma koju zastupa aktivna ili ne.

Privredna komore Srbije, preko Biroa za bonitet, takođe može da pomogne da proverite investitora, ali je u ovom slučaju za izdavanje informacija potrebno platiti taksu, čija cena zavisi od količine podataka koje želite da znate.

Posetite i Direkciju za građevinsko zemljište i izgradnju, kako biste utvrdili da li je investitor sklopio ugovor sa njom. Naime, ovim ugovorom se investitor obavezuje da će plaćati naknadu za korišćenje gradskog građevinskog zemljišta. Poštovanje i posedovanje ovakvog dokumenta je veoma važno, jer je on preduslov za dobijanje upotrebne dozvole objekta koji se gradi. Takođe, bez njega se nekretnina ne može uknjižiti.

Ako sumnjate da će investitor završiti objekat, kao i ako želite da proverite da li on posluje sa gubicima, ili mu je možda račun u blokadi, sve to možete proveriti na sajtu Narodne banke Srbije. Sve što vam je potrebno jeste matični broj investitora, koji možete pronaći na sajtu APR-a.

Upotrebna dozvola za dodatnu sigurnost

Najsigurnija kupovina je, poručuju poznavaoci, kad objekat ima upotrebnu dozvolu. Međutim, u praksi ti stanovi su za 10-20 odsto skuplji.

Upotrebna dozvola znači da je zgrada u okvirima dozvoljenih gabarita, da je oprema koja je u njoj ugrađena funkcionalna, ispitana i proverena, da je zgrada dobila sve saglasnosti nadležnih službi, od protivpožarne zaštite do ekologije, da su građevinski radovi, elektroinstalacije, vodovod i kanalizacija, lift, izvedeni na kvalitetan način i testirani.

Sitnice život znače
Savetujemo da se ugovorom o kupoprodaji preciziraju i sitnice kako kasnije ne bi bilo problema. Recimo, tražite da se precizira kada će proraditi lift, interfon, rampa za parking, kao i ko je odgovoran i kolika je garancija na uređaje koji su ugrađeni…

Takođe, proverite koliko ljudi je već kupilo stanove u toj zgradi i tražite da vidite potvrdu o tome, te da li neki od poslovnih prostora u prizemlju može da bude pretvoren u ugostiteljski objekat.

Ako je stan u suterenu, proverite da li je to zaista suteren ili podrumska prostorija, odnosno da nije garaža, jer ćete teško izvršiti prenamenu u stambeni prostor. Ako je poslednji sprat, važno je u kakvom je stanju krov. Neki smatraju da ne bi trebalo kupovati stan iznad garaža ili prolaza, jer su takvi stanovi hladniji.
Kad smo kod hladnoće, važno je proveriti i da li je zgrada priključena na daljinski sistem grejanja. Napomena je da ugrađeni radijatori ne znače da jeste.

Takođe, važno je proveriti da li zgrada ima izolaciju, odnosno obavezno pogledati energetski pasoš zgrade i stana jer su novi stanovi u obavezi da ga imaju.

I za kraj, pogledajte potreban broj parking mesta, koliko je daleko javni prevoz, pijaca, obdanište, škola, dom zdravlja… Imajte na umu da stan verovatno kupujete za ceo život, pa se u tom smislu treba dobro potruditi da kupovina bude srećna i da protekne bez naknadnih problema.

Notari štite od duplih prodaja istog stana
Sličnu proveru umesto vas uradiće i notar, koji ima pravo da ne overi ugovor ukoliko zaključi da postoje nezakonitosti. Ukoliko postoje nezakonitosti u vezi sa kupoprodajnim ugovorom, notar je taj koji odgovara, pa je zato on dužan i da proveri da li je tu nekretninu uopšte moguće prodati, ko je pravi vlasnik, da li je stan uknjižen... Na takav način on sprečava duple prodaje istih stanova. Tek kad sve dobro proveri i bude siguran da stan nije prodat više puta, notar će staviti pečat na dokument o kupovini.

Ukoliko javni beležnik rizikuje i overava ugovore koje ne bi trebalo da overi, mogao bi da ostane bez zvanja - privremeno ili trajno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar