Priprema pred kupovinu stana

O čemu se sve mora voditi računa prilikom kupovine nekretnine

Kupovina stana predstavlja jedan od najsrećnijih, ali istovremeno najstresnijih događaja u životu. Put kako doći do krova nad glavom nimalo nije jednostavan, kažu oni koji su tu brigu prebrinuli. Po savetu stručnjaka, prilikom odabira stana na vreme treba voditi računa o brojnim stvarima, da se kasnije ne bi dogodilo da oduševljenje ustupi mesto kajanju.

Uredni papiri, lokacija željene nekretnine, spratnost, struktura i kvalitet stana, grejanje, instalacije, komunikacije samo su neke od tih bitnih pitanja na koja se mora dobiti odgovor.

Kada je reč o papirologiji treba proveriti da li je stan uknjižen, ali ne samo to. Važno je znati i da li je sama zgrada uknjižena i koji dokaz o vlasništvu prodavac poseduje.

Sigurno će vas interesovati i lokacija zgrade, odnosno da li je kraj miran, ima li u blizini neka firma, kafić ili slično, da li je ulica u kojoj se nalazi prometna, da li stan gleda na ulicu i/ili dvorište. Ako imate decu verovatno ćete se raspitati o blizina doma zdravlja, supermarketa, pijace, škole, obdaništa, stanica, ali i o zagađenosti okoline, odnosno da li u blizini postoji neka fabrika, pivara, zoološki vrt...

Ako je reč o staroj gradnji radi sigurnosti proverite da li su instalacije renovirane i kada. Ako je, pak, zgrada novijeg datuma saznajte koji su građevinski materijali upotrebljavani.
Što se samog stana tiče vodite računa da li ima dovoljno prirodnog svetla, ako su niži spratovi proverite ima li vlage, kakav je krov iznad (ravan, kos, saniran ili ne). Ako je u prizemlju ili na prvom spratu saznajte da li je bučno, da li je narušena privatnost stanara niskim prozorima i da li je možda stan dodatno obezbeđen protiv provala, da li lift ide baš na taj sprat ili do sprata ispod, odnosno iznad.

Kada je reč o strukturi i kvalitetu samog stana saznajte koliko ima soba i koje kvadrature, ima li podrum ili neke druge zajedničke prostorije i u kakvom su režimu korišćenja, ima li neka druga ostava u sklopu stana ili van njega, da li ima soba koje su prolaznog tipa (da bi se ušlo u jednu mora se proći kroz drugu sobu), da li se stan može pregraditi da se dobije neka soba više ili manje, koje su dimenzije manjih soba ­ može li da stane dupli krevet ili radni sto, da li je stan u originalnom stanju ili je vlasnik već menjao, odnosno pregrađivao nešto u njemu. Ako ima terase pitajte za kvadraturu, kakav pogled se pruža sa terase, da li je već ušla u kvadraturu stana i sa kojom redukcijom, kakve su pločice u kupatilu i kuhinji, u kakvom su stanju podovi: da li je to parket, topli pod, laminat ili nešto drugo, u kakvom su stanju plafoni ­ ima li dovoljno izvedenih sijaličnih mesta, da li kuhinja i kupatili imaju prirodnu ventilaciju ili ne (obavezno se raspitajte i za kvalitet). Prošetajte se po stanu kako biste ustanovili ima li tragova buđi usled kondezacije u bilo kom delu stana, da li je kupatilo dovoljno veliko da u njega staje i veš mašina, postoji li trofazna struja sa vlastitim brojilom, da li je stan imao nekih problema sa strujnim instalacijama ili vodovodnom instalacijom, da li ima izvedeno dovoljno strujnih priključaka po stanu...
Čak i ako stan kupujete leti potrebno je na vreme misliti kako ćete se grejati zimi. Stoga se raspitajte kakvo je grejanje: na drva, TA, EG, CG, kombinovano. Ako stan ima centralno grejanje ­ kolika je grejna površina prijavljena, koliko je dobro grejanje u tom delu grada, kolika je mesečna preplata, koje su vrste radijatori...

Saznajte i ima li interfon i kakvog je tipa (klasičan, sa kamerom), kakva je telefonska linija (poželjno digitalna, bez dvojnika, PCM ili FM uređaja), da li zgrada ima kablovsku televiziju, postoji li mogućnost za kablovski internet u toj zgradi, ima li stan ugrađenu satelitsku antenu...

Verovatno vas je od samog popisa ovih sitnica već zabolela glava? Možda biste voleli da sve traje dosta kraće, ipak, ne zaboravite da je mnogo bolje da vas u početku muče glavobolje, ali da odaberete baš ono što želite. Znači, bez kompromisa. Raspitajte se o svemu jer u pitanju je vaša budućnost.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar