Počinje merenje koncentracije radona u stambenim objektima

Distribucija i postavljanje detektora kojima će se meriti nivo radona u domaćinstvima u Srbiji počeće u oktobru, najavljeno je iz Agencije za zaštitu od jonizujućih zračenja i nuklearnu sigurnost Srbije.

Predviđeno je da distribucija detektora za radon počne u oktobru, a u proces distribucije biće uključeni vlasnici kuća i stanova koji su zainteresovani za učešće u projektu, objavljeno je na sajtu agencije.

U aprilu 2016. godine detektori koji su stajali šest meseci u kućama i stanovima biće poslati u ovlašćenu laboratoriju koja će obaviti njihovu obradu i na taj način dobiće se prva nacionalna mapa radonskog rizika u Srbiji.

Inače, sutra u Vršcu počinje 28. Simpozijum Društva za zaštitu od zračenja Srbije i Crne Gore, koji će trajati 2. oktobra 2015. godine, a na kome će biti promovisan nacionalni program merenja radona u Srbiji.

Taj program je početkom ove godine otpočeo kao deo saradnje sa Medjunarodnom Agencijom za atomsku energiju i nadležnim ministarstvima.

Cilj nacionalne kampanje je da se odredi radiološka izloženost ovom gasu u boravišnim prostorijama, prvenstveno u kućama i stanovima privatnih lica, kao i da se pronadju područja u Srbiji sa povišenim koncentracijama ovog radioaktivnog gasa.

Radon je prirodan radioaktivan gas koji u organizam ulazi respiratornim putevima, a štetno dejstvo radona potvrdjeno je u epidemiološkim studijama zbog čega je Svetska zdravstvena organizacija proglasila radon drugim po značaju uzročnikom dobijanja raka pluća, ukazuju stručnjaci.

Radon je uvršten i u listu glavnih zagadjivača vazduha u zatvorenim prostorijama i predstavlja potencijalnu „opasnost“ ukoliko ne znamo kolika je njegova koncentracija u našim kućama i stanovima, objavljeno je na sajtu agencije.

Iz agencije je ranije najavljeno da će u okviru programa takozvanog "mapiranja radona" biti podeljeno 6.000 detektora kojima će se meriti nivo tog gasa.

Građani koji žive u prostorijama blizu tla (kuće, stanovi na visokom prizemlju i slično) mogu se do 15. oktobra prijaviti za dodelu detektora radona putem telefonskog broja 011 3061 489 ili dostaviti svoje podatke putem elektronske pošte- info@srbatom.gov.rs .

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar