Ko najviše gradi po Beogradu?

Izraelski i kineski graditelji, naširoko poznati po angažovanosti na izuzetnim projektima, bukvalno su okupirali Beograd. Stambeni kompleksi, tržni centri, infrastrukturni projekti - samo su neki od njihovih poduhvata. Otvara se pitanje ko će pobediti u trci za zvanje najvažnijeg prestoničkog neimara.

Izgradnja četiri moderne garaže u centru grada sa ukupno 1.800 parking mesta poslednji je u nizu projekata na kojima će, ukoliko gradske vlasti daju zeleno svetlo, raditi kineski graditelji. I to ne treba da čudi, jer su Kinezi poslednjih godina postali jedan od najvećih ulagača u Srbiju sa realizovanim investicijama od preko dve milijarde evra.

Pupinov most, most na Savi kod Obrenovca, industrijski park u Borči, dve fabrike „Meita" u Obrenovcu, toplovod Obrenovac - Beograd, auto-put Surčin - Obrenovac, buduće četiri garaže, ali i Kineski kulturni centar, zabavni park na Sajmu - neki su od poduhvata kineskih investitora. Ne treba zaboraviti i da je početkom 2017. godine otvorena kineska banka u Beogradu, namenjena finansiranju kineskih i srpskih kompanija koje će zajednički nastupati na trećem tržištu.

Sa druge strane, rame uz rame sa njima, u glavni grad su na talasima velikih projekata došli i Izraelci. Iako su, po svemu sudeći, fokusirani na izgradnju stambenih i poslovnih objekata, kao i velikog broja tržnih centara, mnogo je toga što su „darovali" Beogradu proteklih godina.

Oni su radili ili trenutno rade na izgradnji „Airport city-ja“, kompleksa na mestu američke ambasade, „Skyline Belgrade“ u Kneza Miloša, stambenog kompleksa Voždove kapije, a kupili su i prostor na kom je pre četiri godine izgoreo čuveni „Depo". Uz to, započeli su veliki ciklus gradnje tržnih centara - „Big fashion Karaburma", „Rajićeva", „Zemun park", „Aviv park Zvezdara", „Aviv park Pančevo"...

O velikoj prisutnosti izraelskih investitora za Blic je ranije pričao i sekretar za urbanizam i građevinske poslove Miloš Vulović.

- Oni kao investitori danas dominiraju, a to vam je najbolji znak da je tržište ozdravilo, budući da su oni uvek prvi koji odlaze sa bilo kog tržišta i to ne kad već počne da gori, nego šest meseci pre toga. Ako se oni šire i kupuju, znajte da je tržište stabilno. A njih je sve više u Beogradu - rekao je Vulović tada.

Ko će preuzeti primat na tržištu investicionih ulaganja i izgradnje Beograda, ostaje da se vidi.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar