Građevinski bum u Sarajevu – Većina stanova u izgradnji već prodata

U Sarajevu je trenutno u toku izgradnja ili se sprema otvaranje većeg broja stambenih i poslovnih objekata, kao što su Sarajevo Tower, Dijamant, Veneto, Meander, Bulevar, Capital Tower i brojni drugi.

Stručnjaci smatraju da ovo neće dovesti do prezasićenja tržišta, te da će ovi prostori naći svoje kupce, ali se ne očekuje pad cena. Štaviše, većina ovih prostora je već prodata.

– Izuzev jednog ili dva projekta novogradnje čija je izgradnja u toku ili tek treba početi, sve ostale su prodale svoje stambeno-poslovne jedinice u iznosima od preko 50%. A ipak, i pored navedene činjenice, cene u starogradnji nisu padale, već naprotiv rasle – rekao je za BiznisInfo Boris Marić, voditelj poslovnih jedinica Novo Sarajevo i Novi Grad u agenciji za nekretnine Prostor.

On smatra da postojeća potražnja za nekretninama može apsorbovati i novogradnju i starogradnju koja se prodaje po realnim tržišnim cenama.

– Naravno, puno je veća potražnja za površinski manjim nekretninama, i iste se uvek brže i lakše prodaju na tržištu, ali svakako da i veće nekretnine imaju svoje kupce ukoliko se prodaju u skladu sa realnim tržišnim cenama – naglasio je Marić.

Na pitanje kako će se otvaranje novih objekata odraziti na cene nekretnina, on ističe da je teško bilo šta dugoročno prognozirati, naročito kada je tržište nekretnina u pitanju.

– Na isto deluje čitav niz socio-ekonomskih faktora koji se ne mogu posmatrati izolovano i njihovo sinergijsko delovanje na tržište je evidentno. Na potražnju za nekretninama u našoj zemlji osim lokalnih faktora, uveliko utiču i svetski ekonomski tokovi bilo da je to direktno putem uticaja na kupovnu moć naše dijaspore ili indirektno putem uticaja na opštu ekonomsku situaciju u BiH – pojašnjava sagovornik.

Trenutno pozitivan uticaj većine navedenih faktora rezultira povećanom potražnjom i cenama na tržištu nekretnina.

– Takođe, banke su u poslednje vreme dodatno snizile kamatne stope na kredite i učinile finansiranje kupovine nekretnina povoljnijim. Ukoliko trenutačno socio-ekonomsko okruženje ostane nepromijenjeno ili se poboljša, nema sumnje da će se postojeći trendovi na tržištu nekretnina nastaviti i da će rezultirati rastom i potražnje i cena – navodi Marić.

U svakom slučaju, investitori u projekte novogradnje pomno prate tržište, a cijene novoizgrađenih stambenih jedinica formiraju u skladu sa realnim tržišnim stanjem.

– Upravo iz tog razloga, većina novoizgrađenih objekata u Kantonu Sarajevo put do novih vlasnika pronađe i pre nego što se izgradnja finalizira. Za očekivati je da će se trend izgradnje nastaviti, te da kratkoročno ili srednjoročno neće ugroziti prodaju nekretnina u starogradnji – smatra Marić.

Rast potražnje i cena

Osvrnuvši se na proteklu godinu, Marić kaže da je na tržištu nekretnina došlo do osetnog porasta potražnje, a samim tim i do rasta cena na području Kantona Sarajevo.

– Ono što je svakako zanimljivo jeste da određene lokacije u gradskim opštinama beleže osetno veći rast cena u odnosu na neke druge lokacije gde cene stagniraju ili rastu, ali po dosta nižim stopama. Ove pre svega govorimo o lokacijama na području Novog Sarajeva i Novog Grada i to u ravnim delovima u blizini glavnih gradskih saobraćajnica – kazao je Marić.

Dodao je da je osetno povećana potražnja za kvalitetnim nekretninama uzimajući u obzir sve karakteristike koje su najtraženije na tržištu (niži spratovi, manje stambene zgrade građene 80-tih, adaptirane nekretnine, lokacijski u ravnom dijelu sa dobrom pratećom infrastrukturom u okruženju).

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar