Po kojoj ceni će država prodavati svoje vile?

Predlog Zakona o posebnim uslovima prodaje nepokretnosti u svoji republike, kojim država planira da proda deo nekretnina koje ne koristi, stigao je u Skupštinu.

Dok predlagač, Ministarstvo finansija, napominje da je namera da se od dobijenih sredstava popuni državna kasa, protivnici ukazuju da je osnov za mahinacije.

Stanovi, stambeni objekti, poslovni prostori pa i garaže koji su u vlasništvu države Srbije - uskoro bi mogli da se nađu na prodaji. Bar deo njih.

Predlog zakona predviđa šta može, a šta ne da se proda ali navodi i da imovinu može da kupi samo aktuelni zakupac, koji će ako je već nešto uložio u održavanje objekta,imati pravo i na popust.

"U оvоm trеnutku niје mоgućе оdgоvоriti kоlikо је nеpоkrеtnоsti оbuhvаćеnо оvim Prеdlоgоm, njihоvu lоkаciјu i brој kоrisnikа kојi ispunjаvајu uslоvе zа оtkup niti plаnirаni prihоd, s оbzirоm nа tо dа је Prеdlоgоm Zаkоnа prеdviđеnо dа isklјučivо оd vоlје zаkupcа pојеdinоg оbјеktа zаvisi dа li ćе pоdnеti zаhtеv zа kupоvinu prоstоrа kојi kоristi pо оsnоvu ugоvоrа о zаkupu. Pо svаkоm pојеdinаčnоm zаhtеvu vršićе sе prоcеnа, оdnоsnо utvrđivаnjе tržišnе vrеdnоsti оd strаnе pоrеskоg оrgаnа. Zbоg nаvеdenоg, niје mоgućе prеdvidеti ni finаnsiјskе еfеktе оvоg zаkоnа", navode iz Ministarstva finansija.

Za vlasnike oduzete imovine neprihvatljivo je da država prodaje imovinu, a da nije utvrdila šta joj tačno pripada. Kažu da ih predlog podseća na sličan zakon usvojen za vreme Slobodana Miloševića.

"Imamo ga u letnje vreme, u vreme godišnjih odmora, imamo ga bez ikakve javne rasprave i po definiciji to je korupcija. Definitivno iza ovog zakona se krije mogućnost da određena grupica ljudi prisvoji, dobije, postane vlasnik jako jako vredne imovine. Loše je što će to da imaju pravo zakupci, zašto ne bivši vlasnici, zašto ne neko drugi sa strane, zašto ne strani investitori, neko iz Ujedinjenih arapskih emirata ili bilo gde iz sveta. To nije tržište, to nije tržišna cena", kaže Mile Antić iz Mreže za restituciju.

Neiskorišćena nekretnina mrtav je kapital, a svaki najam je smešno mali u odnosu na cenu nekretnine, smatra Aleksandra Kon koja se bavi prometom nekretnina. Odluku države smatra dobrom, ali samo ako imovinu bude prodavala po tržišnoj ceni.

"Najbolje je i najpravičnije da država izračuna za svaku nepokretnost koju planira da proda koliko ona pojedinačno tržišno vredi jer ako se bude služila metodom kojom se služi sada kada utvrđuje porez na imovinu, a to su tri prosečne prodaje u regiji u kojoj se neka nepokretnost nalazi, biće svakako oštećena ili država ili onaj ko namerava da tu nepokretnost kupi", kaže Kon.

Predlagač zakona, Ministarstvo finansija navodi da će sva sredstva ostvarena od prodaje postati prihod budžeta Republike Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar