Placevi za gradnju kuća samo po obodima grada

U Beogradu nema dovoljno placeva za izgradnju porodičnih kuća, a i oni koji su na prodaju nalaze se uglavnom u prigradskim naseljima. Interesovanje Beograđana za njih je slabo, jer najčešće nisu pokrivena urbanističkim planovima, a veliki deo njih nije opremljen infrastrukturom.

Individualno ili porodično stanovanje u gradskim planovima zastupljeno je na teritoriji skoro svih opština, kao i većini zona od centralne pa do perifernih delova grada. Ipak, kuća u gradu sve je manje, jer se one trošne uglavnom ruše, a na njihovom mestu zidaju se višespratnice, piše Blic.

Slabo interesovanje

- Vlasniku stare kuće u centru grada više se isplati da je sruši i da nekom investitoru kako bi na njenom mestu podigao zgradu od osam spratova. Takva je praksa već nekoliko godina u Beogradu. U tom slučaju, takve placeve njihovi vlasnici mogu da prodaju za mnogo veće pare. Čak i u naselju Neimarska padina, koje odiše luksuzom i porodičnim kućama, zidaju zgrade od po nekoliko spratova - kaže Miroslav Cvetković, direktor agencije za nekretnine „Cvetković - Roškov”.

Iako bi Beograđani više voleli da žive u kućama nego stanovima, realnost je potpuno drugačija. U Agencijama za nekretnine kažu da je interesovanje za kupovinu placeva malo, jer prigradska naselja u kojim ih još ima nisu pokrivena planovima, niti imaju potrebnu infrastrukturu.

- Ovo je pravi trenutak za zidanje kuća, jer su građevinski materijali mnogo jeftiniji nego pre koju godinu. Ipak, planovi detaljne regulacije još nisu gotovi za mnoga prigradska naselja, pa ljudi ne žele da tamo kupuju placeve ili se u krajn jem slučaju odlučuju na divlju gradnju - kaže Nedeljko Malinović, direktor agencije za nekretnine „Legat”.

Za ar 2.000 evra

Po Generalnom urbanističkom planu, porodične kuće mogu da se grade na rubnim područjima opština Palilula i Zvezdare, kao i na Savskom vencu na Dedinju, Senjaku i Topčiderskom brdu. Individualno stanovanje predviđeno je i na teritoriji Voždovca, u blizini Bulevara oslobođenja, kao i u naseljima Jajinci i Ripanj. Mesta za porodične kuće još ima na teritoriji Rakovice i Čukarice, odnosno u Ostružnici, na Savskoj i jezerskoj terasi i Sremčici. Ista gradnja predviđena je i u zemunskim naseljima Altina, Plavi horizont, Kamendin, Grmovac i Busije, a još malo placeva ima i u starom jezgru Zemuna.

- Cene placeva su različite i zavise od blizine važnih objekata, autoputa, obilaznice, opremljenosti infrastruktorom i drugo. Na cenu znatno utiče i da li je taj deo grada pokriven regulacionim planovima - kaže Malinović.

Najskuplje zemljište je na području Savskog venca, gde se ar kreće od 60.000 do 120.000 evra. Skupo je i u blizini Bulevara oslobođenja, gde se ar može naći za oko 95.000 evra. Najjeftinije je u Krnjači i tu jedan ar košta između 2.000 i 4.000 evra. Toliko je i u Umci i Ostružnici.

Zakonske procedure

Na inicijativu građana, Urbanistički zavod počeo je da radi na planovima detaljne regulacije za individualno stanovanje u prigradskim naseljima. Kako kažu u ovoj instituciji, ovaj proces je relativno dug i po važećim zakonskim procesima traje najmanje dve godine. Prvo moraju da se urade geodetske, katastarske i geološke podloge, a zatim se pristupa izradi plana uz učešće svih relevantnih institucija. To što je urađeno potom ide na razmatranja na Komisiju za planove, javni uvid i tek onda na usvajanje. U Urbanističkom zavodu očekuju da će stupanjem na snagu novog zakona ova procedura biti kraća.

Cene placeva

Naselje cena po aru

Krnjača (Palilula) od 2.000 do 4.000

Višnjičko polje (Palilula) oko 5.000

Mali Mokri Lug (Zvezdara) iznad 10.000

Veliki Mokri Lug (Zvezdara) oko 4.500

Padina (Zvezdara) od 7.000 do 10.000

Lekino brdo (Voždovac) oko 30.000

Oko Bulevara oslobođenja (Voždovac) 95.000

Jajinci (Voždovac) oko 10.000

Dedinje (Savski venac) od 60.000 do 120.00

Senjak (Savski venac) od 60.000 do 120.000

Topčidersko brdo (Savski venac) od 60.000 do 120.000

Savska i jezerska terasa (Čukarica) oko 5.000

Ostružnica (Čukarica) oko 3.000

Umka (Čukarica) oko 2.000

Sremčica (Čukarica) od 3.000 do 5.000

Altina (Zemun) od 10.000 do 15.000

Plavi horizont (Zemun) od 4.000 do 5.000

Busije (Zemun) oko 2.000

Staro jezgro Zemuna oko 25.000

Grmovac od 2.000 do 3.000

Cene su u evrima

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Placevi za gradnju kuća samo po obodima grada”

  1. Mladen says:

    Pozdrav ,
    javljam vam se da kazem i pitam. Imam plac u Grmovcu od 9 ari. Prodao bih ga po cijeni od 2500-2700 eura po aru. Pitam vas da li ste zainteresovani za kupovinu,
    Pozdrav Mladen

Ostavi komentar