Nekretnine u Beogradu i dalje najbolja investicija

Gde uložiti novac, a da se pri tom može i dobro zaraditi? Nema jednostavnih odgovora, puno je izbora, ali ne donose svi isti prinos ulagaču. Sudeći po trendu, najperspektivnije su investicije u nekretnine, čije cene, naročito u prestonici, beleže rast, a predviđanja su da će tako biti i u budućnosti.

Postoji puno načina da se novac uloži i da se pri tom zaradi. Štednja je tu kao najosnoviji vid ulaganja, međutim poslednjih godina, kamatne stope za oročene devize su bliže nuli, pa je i očekivana zarada minimalna. Nešto bolja situacija je kod dinarske štednje, koja ima atraktivnije kamatne stope i koja se i ne oporezuje. Očekivanja su, međutim, da kamatne stope neće rasti, pa su tako i prinosi od kamata niski. Sve popularniji način, koji nosi i odličnu zaradu, jeste ulaganje u kriptovalute. Ova vrsta investicija, sudeći po upozorenjima, ima i najviše rizika - pošto je za dan moguće obogatiti se, ali i izgubiti uloženo. Naravno, uvek postoji i mogućnost ulaganja u pokretanje posla. Mali broj je onih koji su vični da se otisnu i održe u turbulentinim preduzetničkim vodama, naročito u početku.

Ipak, jedan od najdugoročnijih i najpouzdanijih načina ulaganja novca je u nekretnine. U poređenju sa investiranjem u kriptovalute je sigurnije, a u odnosu na štednju isplativije. Vrednost nekretnina u prestonici je u porastu, veća je i potražnja za izdavanjem stanova, a u prilog tome ide i rast broja turista koji posećuju prestonicu, pa i potreba da se kvadrati iznajme. Beograd je postao interesantno mesto za ulaganje u nekretnine i zato što puno ljudi dolazi iz manjih mesta i kupuje nekretnine ili rentira, pa će cene zbog velike potražnje u narednim godinama sigurno rasti, i kada je prodaja i kada je izdavanje u pitanju. I eto šanse za zaradu.

Ovo ulaganje u nekretnine, pogotovu u novogradnji, itekako ima svojih prednosti, koja se najviše tiču onih kojima je to prvi stan, pa mogu da računaju i na određene poreske olakšice i povraćaj PDV-a. Takođe, krediti za kupovinu stanova nikad nisu bili povoljniji, pa trenutno sve ide u prilog ulaganju u ovu vrstu investicija.

Poznavaoci prilika na tržištu nekretnina ističu da je ono veoma aktivno, da dobri stanovi lako nalaze kupce, a Beograd je postao atraktivno mesto za ulaganje. Osim prestonice, slično je u Novom Sadu, kao i na Zlatiboru, koji je u znaku građevinske ekspanzije. Na pojedinim lokacijama u Beogradu, cena novogradnje je porasla čak i do 30 odsto, a naročito se izdvajaju Novi Beograd i Vračar, gde je potražnja i najveća. Prosečna cena kvadrata u novogradnji u ovom trenutku u Beogradu iznosi oko 1.300 evra. Raspon se kreće od 600 - 700 evra koliko je cena kvadrata na periferiji do oko 3.000 evra koliko bi trebalo izdvojiti na elitnim gradskim lokacijama - Senjaku, Dedinju, Vračaru. U Novom Sadu cene idu i do 1.500 evra na najtraženijim lokacijama.

A kada se toliko gradi, mogućnost izbora je velika. I po stilu i načinu gradnje ali i onom što je potreba, Beograd sa aktuelnim modernim kompleksima u kojima je sve na dohvat ruke, počev od prodavnica, restorana, obdaništa, kao i različitim mestima za okupljanje i rekreaciju, ima svetsku ponudu. Trenutno najveći kompleks te vrste je Belgrade Waterfront, koji se gradi u srcu prestonice, a u njegovoj ponudi su brojne i raznovrsne mogućnosti u okviru stambenih zgrada (BW Residences, BW Vista i BW Parkview), kao i ekskluzivnih stanova The Residences at The St. Regis Belgrade. Iza modernog stambenog-poslovnog naselja "evropske zvezde" u građevinskom smislu stoji investitor Eagle Hills, poznat širom sveta po svojim projektima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar