Od montažnih kuća do kula i zamkova

Uprkos besparici i skupoći, građevinci u Vranju imaju pune ruke posla, što potvrđuje podatak da nadležnim službama gradske uprave svakog meseca u proseku građani podnesu pedesetak zahteva za gradnju.

Načelnik gradske uprave u Vranju Nebojša Ljubić ističe da se najviše grade male zgrade sa po pet do šest stanova. Za dobijanje građevinske dozvole i ostalih papira treba da se čeka najviše mesec i po dana, kako piše Blic. Za građevinsku dozvolu i priključke za struju, vodu i telefon valja izdvojiti u proseku od 120.000 do 150.000 dinara.

- Skratili smo postupak za izdavanje građevinskih i drugih dozvola. Gradska uprava je preuzela na sebe da umesto građana pribavlja saglasnosti za priključke od Elektrodistribucije, Vodovoda i Telekoma. Opštinske takse za izgradnju koštaju oko 10.000 dinara - kaže Ljubić. Tu su još izdaci za priključke za struju, vodu i telefon. Tehnički direktor ”Vodovoda“ Božidar Djordjević kaže da ovo javno preduzeće svoje usluge plaća 1.000 dinara. Situacija sa dobijanjem priključka za električnu energiju nešto je komplikovanija.

- Cena priključka za struju zavisi od situacije na terenu. Nekada smo prinudjeni da postavljamo stubove, ormariće za struju i kablove. Najjevtiniji priključak košta 50.000 a najskuplji oko 120.000 dinara, naglašava direktor vranjske Elektrodistribucije Miodrag Zdravković.

Mnogi Vranjanci se u poslednje vreme sve češće odlučuju za montažne kuće. Za tridesetak hiljada evra mogu se nabaviki montažne prizemljuše pristojne kvadrature i dobrog kvaliteta.

- Prosečna cena koja garantuje kvalitet kuće je 500 evra po kvadratu. Ima luksuznih građevina koje po kvadratu vlasnike koštaju 1.500 evra kaže vlasnik private građevinske firme ”Gama“ u Vranju Angel Adamov.

Kvadrat stana od 300 do 600 evra

U Vranju zvanično ima pedesetak milionera, pa otuda i nije slučajno što su sebi i najbližima za života izgradili kule i zamkove. Uglavnom su to gajtarbajteri, a u zavisnosti od lokacije, sprata i starosti stana, kvadrat stambene površine u Vranju košta od 300 do 600 evra. Placevi od pet ari za izgradnju kuća koštaju od 5.000 do 20.000 evra.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar