Kamen temeljac za stanove, cena do 500 EUR/m2

Izgradnja jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti počeće krajem januara u Vranju i Nišu, najavila je potpredsednica vlade Zorana Mihajlović.

Ona je rekla da će se graditi oko 8.000 stanova u naredne dve godine.

"Lokacije u Nišu i Vranju imaju građevinsku dozvolu i potpisan je ugovor sa izvođačima, koji već pregledaju teren. Očekujemo da krajem januara imamo postavljanje kamena temeljca i u Nišu i u Vranju", navela je ministarka.

Dodala je da će stanovi u ta dva grada biti završeni u roku od 12 meseci od trenutka postavljanja kamena temeljca.

Istovremeno se, kako kaže, završava tehnička dokumentacija za druge gradove, koja će biti gotova do kraja januara.

Mihajlovićeva je rekla da će u narednih par meseci biti raspisani javni pozivi za izbor izvođača radova i u drugim gradovima.

Ministarstvo građevinarstva izdalo je gradjevinske dozvole za izgradnju u Vranju 186 jeftinih stanova u četiri zgrade i 190 stanova u Nišu u dve zgrade.

"Za sada smo krenuli da radimo te stanove samo za pripadnike snaga bezbednosti, i kada budemo videli zavšene prve zgrade u Nišu, Vranju, Sremskoj Mitrovici i Beogradu, onda ćemo videti da taj model primenimo i na druge kategorije stanovništva kojima su potrebni stanovi, prosvetne radnike, lekare i slično", kaže Mihajlović.

Naglasila je da će 80 odsto opreme i građevinskog materijala za taj projekat biti domaće proizvodnje, što će pozitivno uticati na građevinsku industriju.

Vlada je, inače, u novembru donela odluku o osnivanju sedam preduzeća koja će se baviti izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti.

Osnovana su preduzeća "Avala" iz Beograda, "Ibar" iz Kraljeva, "Pčinja" iz Vranja, "Tisa" i "Dunav iz Novog Sada, "Lepenica" iz Kragujevca i "Sava" iz Sremske Mitrovica.

U prvoj fazi realizacije projekta izgradnje jeftinih stanova za pripadnike snaga bezbednosti, čija je vrednost procenjena na 64,35 miliona evra, trebalo bi da bude izgrađeno 1.578 stanova.

Za gradnju je planirano sedam gradova: Beograd, Novi Sad, Niš, Vranje, Kraljevo, Kragujevac i Sremska Mitrovica. Predviđeno je da stanovi budu površine između 32 i 92 kvadrata.

Skupština Srbije usvojila je 25. maja leks specijalis koji omogućava izgradnju stanova za pripadnike vojske, policije i službi bezbednosti po subvencionisanim cenama, ne većim od 500 evra po kvadratnom metru.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar