Od maja legalizacija “uz minimalnu cenu i jedan dokument”

Potpredsednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović najavila je danas da će u maju Vlada Srbije doneti poseban zakon koji će omogućiti da se u što kraćem roku legalizuje svi nelegalno izgrađeni objekti.

"U Srbiji ima oko 1,5 milion bespravno izgrađenih objekata i novi zakon će omogućiti da se u što kraćem roku legalizuje sve što se može, "uz minimalnu cenu i jedan dokument", rekla je Mihajlović.

Prema njenoj oceni, jasno da je većina građana gradila bez dozvole, i oni su najmanje krivi, a odgovornost leži na lokalnim samoupravama i državi.

"Svako odlaganje legalizacije vuče sa sobom ono sledeće, da će se praviti novi nelegalni objekti", upozorila je ministarka građevine.

Mihajlović je, međutim, upozorila da onog trenutka kada se linija podvuče, ako neko krene da gradi "samo pola metra bez građevinske dozvole", taj objekat će biti srušen.

Govoreći o primeni novog Zakon o planiranju i izgradnji, Mihajlović je naglasila da ne postoji ni jedan opravdani razlog da se od 1. marta ne počne sa primenom tog zakona, ukazujući da su gradovi ti koji po zakonu moraju da odobravaju sva neophodna dokumenta za izdavanje građevinske dozvole.

Mihajlović je rekla da primena Zakona o planiranju i izgradnji za lokalne samouprave znači otvaranje novih radnih mesta, "neke nove kranove u njihovim gradovima i opštinama", a samim tim i bolji život građana što je, svakako, cilj svakog gradonačelnika i predsednika opštine.

Uz podsećanje da je građevinska industrija Srbije učestvovala sa četiri odsto u BDP-u zemlje, što je najniže u regionu, Mihajlović je rekla da je cilj vlade da građevinska industrija do 2020. godine učestvuje sa blizu sedam odsto u BDP-u zemlje, što je prosek zemalja Zapadnog Balkana.

Građevinarstvo u Srbiji trenutno stoji, jer je godinama uništavano i automatski zbog toga nema otvaranja novih radnih mesta, kazala je ministarka i predočila da građevinarstvo vuče privredni razvoj zemlje.

Mihajlovićeva je ponovila da će najznačajniji infrastrukturni projekat u 2015. biti izgradnja Koridora 10, koji treba da bude završen do kraja 2016. godine i potvrdila da Srbija zbog kašnjenja izgradnje te saobraćajne magistrale godišnje gubi oko 30 miliona evra, jer se većina tranzitnog saobraćaja sada odvija preko Rumunije i Bugarske, umesto kroz našu zemlju.

Međutim, Mihajlovićeva smatra da će se tranzitni saobraćaj vratiti preko Srbije, kada bude završen Koridor 10, jer je put kroz našu zemlju najkraća deonica na putu od Istoka prema Zapadu Evrope.

Što se tiče izgradnje Koridora 11, Mihajlovićeva je rekla da će deonica do Zlatibora biti završena u roku, a trenutno se vode pregovori o izgradnji deonice prema Crnoj Gori, koja je uzela kredit od Kine i radi svoj deo tog koridora, napominjući da će se Koridor 11, nazvan "Jonsko-jadranski koridor" ili "plavi koridor", spojiti i sa Albanijom.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar