Turci grade stanove za bezbednjake

Izvođači su spremni. Gradnja stanova za bezbednjake u Nišu i Vranju, što se njih tiče, može da počne. Ovo su direktori turskog “Tašjapija” Emre Tomkam i domaćeg “Milenijum tima” Stojan Vujko u četvrtak su poručili ministarki građevinarstva Zorani Mihajlović. U ova dva grada gradiće se ukupno 376 stanova. Izvođači imaju rok od godinu dana da ih završe.

Posao gradnje ukupno šest zgrada, dve u Nišu, a četiri u Vranju, dodeljen je konzorcijumu turske i srpske firme. Ugovor je potpisan 19. decembra prošle godine. Istom prilikom sa predsednikom kompanije “Tašjapi” Emrulahom Turanlijem potpisan je ugovor o gradnji prve deonice auto-puta Beograd - Sarajevo, od Sremske Rače do Kuzmina. Dodeljivanje gradnje stanova za bezbednjake istoj turskoj firmi prošlo je tako nezapaženo.

Javni poziv za izvođača raspisan je početkom oktobra prošle godine. Ministarstvu građevinarstva je za obe lokacije stigla samo jedna ponuda.

- S obzirom na to da se na javnu nabavku raspisanu početkom oktobra 2018. javio jedan ponuđač, komisija za sprovođenje javne nabavke pokrenula je pregovarački postupak sa jedinim ponuđačem - objašnjavaju u Ministarstvu građevinarstva. - Ugovori za izgradnju stanova u Nišu i Vranju potpisani su na osnovu zaključka Vlade od 14. decembra, kojim je dala saglasnost da Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture potpiše sa turskom kompanijom “Tašjapi” dva ugovora o izvođenju radova ukupne vrednosti 1.55 milijardi dinara, uvećane za PDV. Potpisivanjem ugovora i izdavanjem građevinske dozvole, država je uradila svoj deo posla, stvorivši uslove da počnu radovi na izgradnji prvih stanova iz programa stanogradnje za pripadnike snaga bezbednosti.

Gradnja 190 stanova u Nišu, prema ponudi, koštaće 959 miliona dinara, sa obračunatim porezom na dodatu vrednost. Za izgradnju 186 stanova u Vranju isti konzorcijum traži 896 miliona dinara, sa PDV-om. Rok završetka gradnje u oba slučaja je godinu dana od zaključenja ugovora. Izvođač nudi garanciju od dve godine od dana primopredaje.

U novembru poršle godine Vlada Srbije donela je odluku o osnivanju sedam privrednih društava koja će se baviti izgradnjom stanova za pripadnike snaga bezbednosti. Odlukom Vlade osnovana su preduzeća “Avala” iz Beograda, “Ibar” iz Kraljeva, “Pčinja” iz Vranja, “Tisa” iz Novog Sada, “Dunav” iz Novog Sada, “Lepenica” iz Kragujevca i “Sava” iz Sremske Mitrovica. Ona su, međutim, kako je ranije objasnilo Ministarstvo građevinarstva - investitori.

FAZE

Vlada namerava da u narednim godinama gradi oko 8.000 jeftinih stanova. U okviru prve faze biće izgrađena ukupno 1.493 stana. Među njima su jedinice u Nišu i Vranju. U drugoj fazi biće izgrađeno 6.555 stanova i obuhvatiće Kragujevac, Kraljevo, Novi Sad, Sremsku Mitrovicu i Beograd.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar