Nov stan u centru , uvek je dobra investicija

Nerealno je očekivati drastičan pad cena kvadrata, u novogradnji, na privlačnoj lokaciji.

Potreba za stambenim prostorom u Beogradu veća je nego u većini evropskih metropola. Sa obzirom da građani svoju potrebu rešavaju iznajmljivanjem ili kupovinom stambenog prostora, logično i očekivano bi bilo da je i promet u skladu sa potrebama.

U praksi to nije tako. Osnovni razlog je psihološki efekat, koji ima jak uticaj na tržište Srbije. Iz tog razloga, potencijalni kupci stana kao prioritet u donošenju odluka o kupovini daju percepciji situacije, a ne ličnim i porodičnim potrebama, materijalnom stanju ili kreditnoj sposobnosti. Realno smanjena kupovna moć, kao i neizvesnost na finansijskom tržištu, promene u kreditnoj politici banaka i strah od gubitka radnog mesta dodatno utiču da čak i oni koji su u mogućnosti da kupe stan, takvu odluku odlažu za neka bolja vremena.

U ovakvom ambijentu, kupci stanova, najčešće čekaju da se situacija na tržištu promeni. Čekajući, oni zaustavljaju promet, umanjuju tražnju, a samim tim i ponudu. U takvoj situaciji cena se na određenom nivou stabilizuje i čak ni pad prometa ne može da utiče da cena padne ispod određenog nivoa, piše Politika. U takvoj situaciji najveća opasnost je što proizvodnja odnosno izgradnja staje, a sa povećanjem prometa, cena ponovo raste dokle god se ponuda ne poveća do mere da može da utiče na cenu. Zbog specifičnosti građevinske industrije, rok za pad cena izuzetno je dugačak, pa pojedini kupci čekajući pad cene od nekoliko procenata provedu godinu plaćajući skupe rente.

Tržište nekretnina u Srbiji vremenom se razvija što od svih učesnika na tržištu zahteva da se i sami menjaju. Kompanija Ocean Atlantic International zagovara bolju regulaciju tržišta i zalaže se za fer odnose u prometu nekretnina. Svaka građevinska kompanija posluje zbog profita, ali bez obzira na to trebala bi da predoči svakom kupcu objektivnu procenu vrednosti investicije, perspektivu ili očekivana kretanja na tržištu.

U kompaniji Ocean Atlantc International tvrde da je investicija u nov objekat, bilo da je u pitanju poslovni ili stambeni prostor u centru grada uvek dobra investicija. Nakon očekivane diversifikacije cena na tržištu nekretnina u Srbiji, najmanje oscilacije i siguran rast vrednosti nekretnine postojaće samo u gusto nastanjenim centralnim gradskim područijima.

Iako je već neko vreme bilo naznaka krize i hiperprodukcije stambenog prostora u Beogradu, kompanija Ocean Atlantic international, odlučila se da investira u stambeno-poslovni kompleks Galerija apartmani u Beogradu. Razlog je potpuno jasan: krize su prolazna pojava, one pomažu tržištu da dođe do stabilnijih odnosa.

­ Beograd je u odnosu na druge evropske prestonice specifičan po tržištu nekretnina. Od liberalizacije tržišta nekretnina u istočnoj Evropi, u Beogradu je tražnja uvek bila veća od ponude. Pored toga, cene različitih nekretnina: starih i novih, legalnih i nelegalnih, na gradskim i prigradskim lokacijama nisu dovoljno diversifikovane, što nije ekonomski opravdano. Uzmimo na primer. investiciona ulaganja u stare nekretnine koja se iz godine u godinu povećavaju, za razliku od novih nekretnina gde je ovaj trošak zanemarljiv, bar kod kompanija koje grade po visokim građevinskim standardima ­ ističe Aleksandar Zavišić, generalni menadžer kompanije Ocean Atlantic ,International koja u Francuskoj ulici broj 50 na Dorćolu gradi kompleks Galerija apartmani.

­ Kupovinu novih, legalnih stanova u blizini centra Beograda, vidim kao dobru i isplativu investiciju, posebno ako se zna da će kompanija brinuti o održavanju objekta i time očuvati njenu konkurentnost u narednom periodu. Smatramo da u budućnosti samo pojedini delovi grada mogu očekivati rast vrednosti nekretnina usled infrastrukturnih ili kapitalnih projekata u blizini. Atraktivnost lokacije, blizina centra grada i novi investicioni projekti uticaće na očuvanje, čak i povećanje vrednosti nekretnina na Dorćolu ­ kažeZavišić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar