Nakon Hiltona, Turci grade zgrade od 100 mil EUR

Sarajevo - Glavni grad Bosne i Hercegovine će 2019. dobiti prvi luksuzni hotel Hilton u centru grada, a turski investitor Fatih Kol kaže i da se na tome neće zaustaviti.

Turski investitor koji stoji iza projekta gradnje luksuznog hotela u centru Sarajeva, kazao je za Klix.ba da će 2019. godine glavni grad BiH dobiti prvi Hilton hotel, a najavio je i nove veće projekte čiji će detalji biti objavljeni uskoro.

Ono što je do sada kočilo projekt izgradnje hotela na mestu bivše zgrade Feroelektra, a koji je najavljen još prošle godine, jeste komplikovana birokratija i pribavljanje dozvola u Bosni i Hercegovini.

"Dobijanje dozvola je bilo teško, a pre 30-ak dana dobili smo urbanističku saglasnost nakon čekanja dugog dve i po godine. Meni je žao što se ovde stvari odvijaju sporo. Papiri su problem, a vreme je novac. Ali nema veze, mi idemo dalje", rekao je investitor Fatih Kol.

Kako je objasnio, radovi bi trebalo da traju godinu i po, s tim da lokacija zbog svoje istorijske važnosti ne omogućava regularnu brzinu gradnje.

"Lokacija je važna, u blizini žive ljudi, a tu je i Katedrala. Zbog toga moramo paziti i raditi polako. Za šest meseci izaći ćemo na nivo ulice, a kasnije sledi lakši deo gradnje. Trenutno se vrši kopanje na dubini od 12 metara, odnosno na tri etaže koje će činiti parking. Gabariti zgrade odgovaraće starim dimenzijama objekta iz perioda Austro-Ugarske", rekao je Kol podsetivši da se i spoljni izgled zgrade vraća u pređašnje stanje.

Kol je rekao da će posao gradnje objekta dobiti samo firme iz Bosne i Hercegovine, ali ne i posao uređenja enterijera koji je rezervisan za tursku firmu.

"Želim da objekat grade domaće bh. firme, a ne turske, zato što je ljudima ovde potreban posao. Jedna kompanija ne može da radi sve – recimo, jedna firma će kopati, druga će vršiti gradnju i zato će ugovori biti sklopljeni s više kompanija. Ipak, što se tiče enterijera, planirane su firme iz Istanbula", rekao je Kol.

Kako je objašnjeno, hotel će pripadati lancu hotela Hilton i to je gotovo sigurno.

"Ostalo je još nešto da dogovorimo, ali i predstavnici lanca hotela Hilton i ja želimo da ovde bude otvoren - Hilton. U ovom gradu postoje mnogi hoteli, hosteli, guest house, ali ne i luksuzni hoteli. Investicija iznosi između 10 i 13 miliona evra i ono što sam ja hteo jeste da otvorimo prvi pravi luksuzni hotel u Sarajevu. Planiramo manji broj soba - 56, ali koje će biti velike. Naravno, zbog toga cene neće biti u nivou sa standardnim cenama u gradu“, zaključio je turski investitor.

Kol ne želi da stane na jednom objektu u Sarajevu. Kako je objasnio, postoje još dva projekta, a detalji će biti objavljeni u novembru.

"Jedan projekt je u opštini Centar, a drugi kod Vilsonovog šetališta u Novom Sarajevu i reč je o rezidencijalnim zgradama predviđenim za luksuzno stanovanje. Projekti vrede po 50 miliona evra, odnosno ukupno 100 miliona evra. Trenutno radimo na detaljima i pregovorima s opštinama", rekao je Kol.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar