Najava rušenja 36 vikendica

Vlasnici oko 230 vikendica podignutih na Uvačkom, Zlatarskom i Radoinjskom jezeru uznemireni su zbog najave iz Ministarstva životne sredine i prostornog planiranja da će se obračunati sa divljom gradnjom u kanjonu Uvca.

Poslednjih meseci pišu žalbe i predstavke i obijaju pragove nadležnih u opštini Nova Varoš i Vladi Srbije ne bi li odložili dolazak bagera i sprečili rušenje objekata koji su bez dozvole za gradnju podignuti u poslednje tri decenije, kako piše Blic.

Ministarstvo životne sredine i prostornog planiranja saopštilo je krajem prošle sedmice da će uskoro, u prvoj fazi, porušiti 36 vikendica sagrađenih na zemljištu u vlasništvu javnih preduzeća „Srbijavode”, „Srbijašume” i „Drinsko-limske HE”, a zatim i objekte podignute na privatnim parcelama.

Kao prirodno dobro od izuzetnog značaja, Vlada Srbije je 2006. oko 7.500 hektara zemljišta u kanjonu Uvca proglasila za Specijalni rezervat prirode i stavila pod zaštitu države, a od opština Nova Varoš i Sjenica, na čijoj teritoriji se rezervat nalazi, preuzela i nadležnost nad gradnjom objekata.

- Naši zahtevi za legalizaciju su odbijeni, a u isto vreme motel podignut na samoj obali Zlatarskog jezera dobio je čak dve građevinske dozvole iako propisi kažu da se ne sme ništa graditi 500 metara od kote jezera. Osim toga u preduzeću „Rezervat Uvac”, kome je povereno gazdovanje nad ovim prirodnim dobrom, spremaju se da uz samu vodu u Kokinom brodu zidaju zgradu Vizitorskog centra. Ne negiramo činjenicu da smo objekte na jezeru gradili bez dozvole. To ne opravdava vlasnike, ali ni lokalnu samoupravu u Novoj Varoši koja do pre tri godine, kao jedino nadležna, ništa nije činila da zaustavi gradnju dovodeći tako u zabludu vikendaše ­ kaže Nataša Dimitrijević, predsednik Udruženja „Prijatelji Zlatarskog jezera” koje okuplja vikendaše, a kojih je najviše iz Užica.

U iščekivanju da se konačno reši sudbina vikendica, stotinak njihovih vlasnika nedavno je zasukalo rukave i od divljih deponija očistilo obalu Zlatarskog jezera nizvodno od vikendaških naselja. Tokom leta oni će organizovati još akcija, a uskoro i pokrenuti kampanju pružanja besplatne medicinske pomoći lokalnom seoskom stanovništvu.

­ Vikendaši su svojevrsni promoteri lepota ovoga kraja. Ovo je naš drugi zavičaj, a saživeli smo se i s meštanima. Priče da smo zagađivači jezera su predimenzionirane, većina vikendica ima septičke jame, a spremni smo i da primenimo najstrože mere ekološke zaštite, kao na Bledu ili Bohinjskom jezeru. Od opštine Nova Varoš, kojoj smo dve godine plaćali taksu na objekte, tražimo samo da se aktivnije uključi u rešavanje problema kome je i sama umnogome kumovala i da kod Vlade Srbije izdejstvujemo da se postojeća vikendaška naselja uklope u prostorni plan posebne namene specijalnog rezervata prirode, čija izrada je u toku ­ kaže kardiolog Milorad Mirković, potpredsednik Udruženja.

Saznajemo i da će se zahtevi vikendaša uskoro naći pred odbornicima lokalne skupštine.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar