Borba protiv divlje gradnje

Grad Beograd uputio je Republičkom geodetskom zavodu zahtev za upis zabeležbe o zabrani prometa na više od 256.000 bespravnih objekata na teritoriji grada Beograda. Ovo je juče saopštio zamenik gradonačelnika Goran Vesić, naglasivši da je Zakon obavezao sve loklane samouprave da izvrše upis zabeležbe u roku od šest meseci od dana stupanja na snagu zakona, i da je Beograd svoju obavezu ispunio četiri meseca ranije.

- Grad upisuje zabeležbu na 256.589 objekata koji su bespravni, dok će u slučaju da objekti nisu upisani u katastar, zabeležba biti upisivana na građevinsku parcelu. Odlučni smo da se proces legalizacije završi u narednih pet godina, kako je zakon propisao. Upis zabeležbi treba da bude motiv više vlasnicima bespravnih objekata da ih ozakone, a svi koji su gradili bespravne objekte do 2015. godine i koji se nalaze na satelitskom snimku, to mogu da urade veoma brzo, uz minimalne troškove - rekao je Vesić i dodao da će na ovaj način pravna sigurnost svih građana biti dodatno ojačana jer će svako ko želi da kupi bilo koju nekretninu biti siguran u kakvom se statusu ona nalazi.

Kako bi sugrađani bili potpuno zaštićeni, Grad će od ponedeljka upisivati kao zabeležbu i sva rešenja koja gradska građevinska inspekcija donosi u vezi sa bespravnim objektima.

STOP NESAVESNIM INVESTITORIMA

- SVAKI građanin koji želi da kupi bilo koju nekretninu znaće da li je Grad doneo rešenje o zabrani gradnje ili o rušenju, tako da nesavesni investitori koji su bespravno gradili više neće moći da varaju građane - poručio je zamenik gradonačelnika Goran Vesić.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar