Na silu se uselili u zgradu

Većina stanara nove zgrade u Ulici Petra Drezgića bb na Salajci potpisalo je pismo upućeno policiji, tužilaštvu, Ministarstvu pravde i gradonačelniku Igoru Pavličiću u kojem optužuju investitora Jovicu Košutića da je neke od stanova duplo prodavao, pojedinima kupcima davao neodgovarajuću kvadraturu, kao i da mnogi još nisu dobili ključeve, pa su morali nasilno da uđu u svoje stanove. Košutić je, međutim, negirao sve navode, tvrdeći da se radi o zlonamernim pokušajima pojedinih stanara da mu naruše ugled i nanesu poslovnu štetu.

Zgrada je po prvobitnom projektu trebalo da ima 12, a sada ima 21 stan, uglavnom garsonjere. Ugovore sa investitorom stanari su sklapali po različitim cenama, od 500 do 850 evra po kvadratu, neki su platili veći deo rata, a neki i stan u celosti.

Rokovi za završetak zgrade probijeni su za oko dve godine, a stanari navode da im nisu isplaćeni ni ugovorom predviđeni penali. Zgrada se strujom snabdeva preko obližnje kuće, pa često izbijaju osigurači, a priključak za gas se još čeka.

Ipak, kupci su najogorčeniji na investitora, a posle dojava da su neki stanovi prodavani po dva i tri puta, pojedini stanari su provalili vrata iz straha da ne ostanu bez kaparisanih kvadrata.

Dušan Penjivrag je, dobivši anonimnu informaciju da će se neko useliti u njegov stan, 23. juna 2008. godine postao prvi stanar koji je ušao u stan bez podele ključeva.

- Ugovorom je bilo predviđeno da se 50 odsto da unapred, 30 kada se podigne krov, a 20 procenata po podeli ključeva. Kada je zgrada došla do krova, pokušao sam više puta da dođem do investitora, ali je on rekao da nije u škripcu i da mu ne treba novac, već da će sve rešiti prilikom podele ključeva. Onda mi je neko javio da će moj stan biti useljen. Kada sam došao da proverim dojavu, zatekao sam otključana vrata zgrade i otvorena vrata mog stana. Bila su to jedina otvorena vrata. Zaključao sam se i bukvalno 10 dana spavao na patosu, a preko telefona mi je prećeno da ću da plivam u Dunavu - priča Penjivrag.

Komšija Jovica Šodić navodi da je prisustvovao situaciji iz aprila 2008. godine, kada su Penjivragov stan agenti prodaje pokazivali potencijalnim kupcima.

- Išao sam da vidim kako radovi napreduju i video da razgledaju Penjivragov stan. Na moje pitanje da li je taj stan prodat, rekli su da jeste, ali da je čovek koji je bio zainteresovan za kupovinu odustao i da su mu vratili novac. A ispostavilo se da nije - navodi Šodić.

Profesor Dragan Karlavaris je sklopio ugovor sa investitorom i kaparisao tavanski prostor od 150 kvadrata, na kojem su izgrađena tri stana. On živi u jednom, a dva su „prodata mimo njegovog znanja”.

- Letos je investitor dao da se prodaju dva stana. Ja uspem da obustavim jednu prodaju i da pokušam preko agencije da to naplatim, ali je Košutić pristao da mi da novac za taj stan i od toga ništa. Jedan od tih stanova prodat je gospođi Milki Krković, a za isti stan uzeta je i kapara od Gojka Zeca od 5.500 evra, koji nije dobio ništa - navodi Karlavaris.

I Samuel Čief, kupac već izgrađenog stana, navodi da je platio 24,5 kvadrata po ceni od 850 evra, a ispostavilo se da ima pet i po kvadrata manje.

Jovica Košutić negirao je sve te navode, uz napomenu da su gotovo svi stanari potpisali aneks ugovora kojim su rešena međusobna potraživanja i naglasio da nije tačno da su stanovi prodavani dva puta.

- Tačno je da su probijeni rokovi, ali zgrada nije trebalo ni da bude useljena pre nego se ne reguliše pitanje priključka na gas i struju, što zavisi od ishoda postupka legalizacije koji je u toku. Nažalost, neki su provalili u stanove, pa sam trpeo groman pritisak da podelim i ostale ključeve i zato je zgrada useljena. Da su dvaput prodati stanovi, neko bi im kucao na vrata do sad da se useli, što se nije dogodilo - kaže Košutić.

On ističe i da za sve poseduje dokumentaciju i da su svi obeštećeni.

- Penjivrag nije želeo da ispuštuje ugovor, nije mi isplatio preostale rate i zato hoću da raskinem ugovor sa njim, i tužio sam ga zbog toga. Nisam ja pretio, nego je on meni pretio. Što se Karlavarisa tiče, on nije isplatio rezervisanu kvadraturu, pa je normalno da sam prodao stan koji nije isplatio. Ne znam zbog čega me prozivaju, jer su dobili stanove po povoljnoj ceni, i mogu vam reći da praktično nemam zarade od ove zgrade ­ zaključuje Košutić.

Čekaju da tužilac reaguje

- Od trenutka kada su stanari prvi put reagovali i obratili se nadležnim organima u vezi sa problemima oko zgrade prošlo je gotovo pola godine, ali niko, ni javni tužilac ni služba za privredni kriminal, nisu reagovali, iako su stanari više puta pokušavali da saznaju dokle se stiglo sa tim predmetom. Odgovor je uvek bio isti, da se na tome radi i da ćemo biti obavešteni. Investitor za zgradu nije pribavio ni građevinsku dozvolu, niti je platio komunalije, niti PDV na šta se ugovorima obavezao, što sada poreska uprava potražuje od stanara koji su overili potpisivanje ugovora - navode u pismu stanari zgrade. U dopisu se navodi se i da mesecima ne mogu da stupe u kontakt sa investitorom, a da je pojedinim stanarima koji su se bunili i prećeno.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Jedan komentar na “Na silu se uselili u zgradu”

  1. biljana says:

    licno imam problem sa jovicom kosuticem i jednostavno nema nacina da se rijesi jer to je covjek koji laze i sebe i citav svijet!!!

Ostavi komentar