Montažne kuće od 14.000 evra

Prosečna cena kvadrata kuće, pod uslovom da u prosek ne ulaze super luksuzne građevine, već one pravljene za građane sa prosečnim primanjima, mahom ide do 1.500 evra. Ukoliko nemate neosnovanih predrasuda ili niste ljubitelji samo zidanih kuća, onda bi valjalo da razmislite o montažnim kućama.

Cenovna prednost kuća u odnosu na stanove je što ćete, zavisno od grada, lokacije, opremljenosti, kvadrat stana morati da platite od 500 do 2.500 evra, dok za kvadrat zidane kuće, po istim kriterijumima može da ide do 1.500 evra. Montažne kuće su bar upola jeftinije, a najjeftinije montažne kuće na tržištu možete dobiti već za 14.000 evra. Ako već imate plac koji stoji nekorišćen, a nemate rešeno stambeno pitanje, do jeseni taj problem bi mogao i da ne postoji. Gotova kuća, sa uvedenom strujom, vodom, ogradom, kao sa razglednice, na kraju može da izađe i na 500 evra po kvadratu, što znači da bi kompletan montažni dom od 70 kvadrata mogli da dobijete za 30.000 evra. Evo šta sve morate da znate, pre nego što krenete u kupovinu.

Prvi korak- papirologija i priprema

Pod uslovom da imate plac, računajte da će vam, kad se dogovorite sa firmom kojoj ste poverili ovaj važan posao, biti potrebno oko dva meseca kako bi dobili ključ u ruke. Počinjete tako što vam firma uradi geodetski snimak, koji morate predati u opštini, jer na osnovu tog snimka, za početak možete dobiti neophodnu lokacijsku dozvolu.

Kad ste to završili, vaša firma koja se bavi izgradnjom montažnih kuća, trebalo bi da vam uradi elaborat o energetskoj efikasnosti. Naime, montažne kuće danas su energetski efikasne, dosta se koriste gipsani materijali i savremene termoizolacije, a cilj je da se štedi energija.

Kako objašnjavaju u firmama koje se bave izgradnjom ovih kuća, za montažni objekat veličine od prosečnih 60 kvadrata, uz ovako urađenu izolaciju, uštede na grejanju su znatne. Zapravo, takav objekat možete grejati i klima uređajem od devet kilovata.

Drugi korak - radovi

Kad je papirološki sve spremno i krene se u građevinske radove, budući vlasnik može da bira da li će sam postavljati temelj ili će to poveriti firmi koja se bavi montažnim kućama. Kvadratni metar temelja košta 50 do 60 evra. Ukoliko se odlučite da ove radove završite sami bez firme koja postavlja montažnu kuću, računajte i na to da će vam kvadratni metar kuće, dakle ne računajući temelj, iznositi 280 do 350 evra. Sa druge strane, ako firma preuzme na sebe i radove na temelju, to će vas koštati izmedju 500 i 600 evra.

Ušteda je moguća ako vam ne smeta da dobijete montažnu kuću u sivoj fazi, a da sami ili uz pomoć prijatelja koji se u to razmeju uvodite struju, vodu, i uradite sitne radove. Kvadrat montažne kuće u sivoj fazi košta od 160 do 200 evra.

Treći korak - useljenje

Navedeni radovi u slučaju montažne kuće traju oko dva meseca. Umesto da zidate kuću bar godinu dana, montažnu kuću možete montirati dok traje lepo vreme, i imati potpuno spreman svoj novi dom za svega dva meseca. Sama montaža traje oko dve nedelje.

Razlog što „ključ u ruke“ montažne kuće dobijate višestruko brže nego kad je reč o klasičnoj gradnji, jeste to što ne morate da zadovoljite brojne uslove prilikom gradnje klasičnih kuća.

Firme obično daju garanciju na ove kuće 20 do 30 godina, a kažu da je „životni vek“ montažne kuće oko 150 godina. Kada je reč o vizuelnom efektu, toga ne manjka i isti je kao i kod zidanih kuća.

Plac - Bitan za krajnju cenu

Da bi gradili, zidali ili imali montažnu kuću morate najpre da imate plac. Objasnili smo vam kako stvari stoje u slučaju da već imate takav prostor, a ukoliko nemate, imajte na umu da plac može da nazida cenu doma i za nekoliko desetina hiljada evra. Da biste imali okvirnu predstavu o situaciji, spremili smo za vas i mali pregled cena i lokacija placeva.

U unutrašnjosti Srbije relativno je lako naći odgovarajući plac, ali u Beogradu je to već malo teže. Placeva ima mahom na periferiji – Altina, Ledine, Ovča, Borča, Surčin, Višnjička banja.

Prosečna cena zemljišta u Beogradu je 271,25 evra po aru, s tim da u taj prosek ulaze sva periferna mesta kojih je dosta za Beograd, dok je u Novom Sadu, na primer, cena zemljišta zavisno od toga gde se nalazi i kod je tipa ide od 51,25 evra do oko 480 po aru. U Kraljevu je prosečna cena zemljišta oko 154 evra po aru.

Primera radi, trenutno je u ponudi ar zemlje u Surčinu,pogodan za gradnju kuće koji košta 2.000 evra, ali recimo, u Zemunu, nešto više od pet ari placa košta oko 28.000 evra. Plac u Leštanima od 17 ari, može da se kupi za 9.500 evra.

Kada je reč o Novom Sadu, recimo, u Čeneju, plac od 655 ari košta 13.600 evra, dok u Veterniku, na primer, 600 ari može da se kupi za 14.500.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar