PROVERA NEKRETNINE Na šta sve bi trebalo da obratite pažnju ukoliko KUPUJETE STAN

Proverite stanje nekretnine koja vam se sviđa. Antonio Bolanča iz kompanije "Izgradnja Bolanča" i Bernarda Sočev iz agencije "Euro-interijeri" nabrajaju što bi sve trebalo uradiiti pre nego što iskeširate novac za svoj novi dom.

Šta je definicija kvalitetnog, odnosno nekvalitetnog stana? Kako prepoznati takav prostor? Na šta obratiti pažnju ako smo u ulozi kupaca kako bismo uspešno razlučili dobro od loše osmišljenog stana? O ovoj važnoj temi razgovarali smo s Bernardom Sočev iz agencije "Euro-interijeri" i Antonijem Bolančom iz preduzeća "Izgradnja Bolanča".

- Mnogo je parametara na koje treba paziti prilikom kupovine stana. Za početak, svaki kupac treba da odredi na kojoj lokaciji želi stan i koliko ga je spreman platiti, a tek onda dolazi do odluke hoće li kupiti novi, ili stari stan. Jer, osim cene, često je presudna lokacija, tačnije, ima li uopšte na željenim lokacijama novih stanova - kaže Bernarda Sočev iz agencije "Euro-interijeri".

Za početak, svaki kupac treba da odredi na kojoj lokaciji želi da kupi stan i koliko je spreman da ga plati, a tek onda dolaze odluke hoće li kupiti novogradnju, ili starogradnju.

Antonio Bolanča iz kompanije "Izgradnja Bolanča", koja se godinama bavi adaptacijama prostora, dodaje da bi, osim lokacije, o kvalitetu stana trebalo da presude i parametri poput razmaka između zgrada, parkirališta i garaža, te okoline.

- To je što se tiče opštih stavki, a kada pričamo baš o kvalitetu unutrašnjosti stana, situacija je sledeća: u novogradnji je najbitnije proveriti podatke o investitoru i izvođaču radova. Mnogo toga možemo otkriti u njihovim referencama i podacima iz prošlosti.

- Nakon obilaska zgrade već u samom ulazu vidite koliko je ulagano u završne radove.

- Izgled i kvalitet ulaznih vrata hodnik, izgled i kvalitet lifta, podne i zidne obloge hodnika i stepeništa. Ako je keramika na podu, pokucajte rukom, štapom ili kišobranom kako biste videli da li dobro prijanja za podlogu. Pritom imajte na umu da dubok, tupi zvuk nije dobar.

- Pogledajte gde su i kako složene spoljne jedinice klima-uređaja i ko je njihov proizvođač.

- U hodnicima proverite stanje zidova: ima li pukotina, tragova premaza boje, kakvi su spojevi sa tavanicom.

- Obratite pažnju kako su završno obrađeni keramičke cokle i lajsne. Informišite se o proizvođaču i ceni sigurnosnih vrata, te ih slobodno otvarajte i zatvarajte, pričajte i lupajte ispred njih dok je neko u stanu, pa pokušajte da procenite je li prenos buke prihvatljiv.

- U samom stanu, potrebno je pregledati kvalitet svih završnih zidnih i podnih obloga.

- Preporučujem da isto kucate po parketima i keramičkim pločicama i proverite spojeve sa zidovima i tavanicama.

- Sagnite se i pogledajte površine parketa prema izvoru svetla kako biste videli je li kojim slučajem parket izvitoperen ili neravan.

- Uzmite reflektor ili neku svetiljku i zamračite stan kako biste videli da li su zidovi ravni i kvalitetno završno obrađeni, jer senke na kasnijoj rasveti mogu otkriti ono što niko ne želi.

- U kupatilima pustite vodu na slavinama i ostavite neko vreme da curi kako biste videli što se događa. Naravno, nemojte je zaboraviti zatvoriti.

- Zapišite proizvođače sanitarija i informišite se o kvalitetu i kategoriji cena (vodokotlići, prekidači, slavine za vodu, školjka, daska, umivaonik, kada...).

- Sagnite se ispod umivaonika i proverite proizvođača kutnih ventila jer ako je netko na tome štedio, ne izgleda dobro.

- Raspitajte se o sistemu grejanja, proverite radijatore ili bilo koja grejna tela, bojler, termostatske glave na radijatorima. Nadalje, upalite grejanje u stanu dok ste unutra da vidite da li sve funkcioniše i opipajte površine radijatora.

- Obratite pažnju na ugrađenu spoljnu stolariju, raspitajte se o proizvođaču, otvarajte i zatvarajte prozore, rukom pređite po svim spojevima prozora i okvira prozora i proverite da li propuštaju vazduh.

- Prozori, kada ih otvorite i zaustavite rukom, moraju stajati na mestu.

- Sobna vrata otvarajte i zatvarajte, ugasite svetla i proverite da či se na spojevima vrata i dovratnika vidi svetlost iz druge prostorije, proverite da li vrata imaju ključeve i mogu li da se otključaju i zaključaju.

- U načelu, potrebno je obratiti pažnju na ugradne elemente koje vidite i proveriti kvalitet i cenu (prekidači, utičnice, termostati, portafon, ventilatori...).

- U konstruktivnom smislu, najbolje je zatražiti ključeve od stanova iznad ili ispod i lupati, koračati i vikati kako bi neko ko je u stanu koji želite da kupite mogao da oseti prenos zvuka i udaraca.

Za kraj, miris vlage u stanovima nije prihvatljiv. Obavezno u starogradnji obratite pažnju na uglove između zidova i tavanica i proverite da li su vidljivi tragovi ili brisanje buđi- detaljno nabraja Antonio Bolanča iz kompanije "Izgradnja Bolanča".

Pored kvaliteta, bitna je i dokumentacija koju zgrada mora imati (građevinska i upotrebna dozvola). Informišite se takođe da li investitori već imaju završenu zgradu i pogledajte kako izgleda spolja - savetuje Bernarda Sočev

PROJEKAT

Situacija na tržištu nekretnina “prisilila” je kupce da kvalitet stana moraju otkriti zavisno od vrste stana koji kupuju.

- U posljednjih godinu-dve gotovo da nije moguće kupiti nov gotov stan spreman za useljenje. Mi u agenciji "Euro-interijeri" trenutno nove stanove prodajemo već u gradnji, tako da se većina stanova proda dok je zgrada još u temeljima. Tim kupcima je zaista najgore jer oni mogu samo verovati da će zgrada biti sagrađena prema projektu, da će zaista svi materijali koje investitor navodi biti i ugrađeni, te da će zgrada biti sagrađena u ugovorenom roku. Naravno, osim kvaliteta gradnje, veoma je bitna i dokumentacija, koju zgrada mora posedovati (građevinska dozvola - uglavnom je svi imaju, jer bez nje niti mogu početi radove, upotrebna dozvola - izdaje je investitor nakon što je zgrada gotova i nakon što je prošla tehnički pregled, elaborat etažiranja...).

Tim kupcima je najbolje da se obaveste da li njihovi investitori imaju neku gotovu zgradu, saznaju lokaciju, pogledaju kako izgleda spolja, eventualno popriča s vlasnicima stanova kako su zadovoljni kvalitetom gradnje. Naime, svakom ozbiljnom investitoru važno je da mu je kupac zadovoljan. Naravno, i tu je jako važno s kim razgovarate, jer poneki kupci spremni su izraziti nezadovoljstvo stanom, a da za to ustvari investitor nije kriv (na primer, ne slažu se s komšijom, ne provetravaju dovoljno stan pa im se stvaraju gljivice, nezadovoljni su lokacijom...).

Takođe je važno ko prodaje stanove i ako se radi o prodaji putem agencije za nekretnine, svakako treba da proveriti kakva iskustva imaju kupci s tom agencijom. U današnje vrijeme interneta proveru agencije je veoma jednostavno obaviti. Postavite pitanje koliko dugo agencija postoji. Važno je da agencija posluje samo s kvalitetnim investitorima - priča Bernarda Sočev i ističe da nakon što je taj prvi deo odrađen, a kupac plati kaparu, ostaje mu da prati gradnju svog budućeg doma.

PROZORI

Druga kategorija stanova, priča Sočev, bili bi noviji stanovi do 15 godina starosti. U takvim stanovima sve mane su se već pokazale, pa je dovoljno prilikom razgledanja takve nekretnine pažljivo pregledati, i to prvenstveno ćoškove prostorija (da li se stvara buđ). Naravno, i tu treba biti jako oprezan, jer ne mora nužno značiti da stan nema dobru izolaciju ako se stvara buđ. Iz dugogodišnjeg iskustva znam da neki vlasnici retko provetravaju stanove i tako od dobre novogradnje stvore stan prepun buđi i neugodnog mirisa. Osim toga, treba pogledati podove, jer ako su se parketi odlepili, razdvojili, znači da nešto nije urađeno kako treba.

- Uz rubove prozora važno je proveriti ima li curenja.

- Ako je nešto sveže obojeno, treba proveriti s vlasnikom šta je i zašto farbano baš sada kad se stan prodaje.

- Ako se stan kupuje u zimskim mesecima, najbolji je pokazatelj kvalitetne stolarije da stanete 30-50 cm od prozora i proverite da li osećate strujanje hladnog vazduha.

- Proverite da li se prozori lako zatvaraju ili zapinju, da li su roletne metalne ili plastične, da li su pločice u kupatilu postojane, ili su već neke menjane.

- Proverite da se vrata zatvaraju lako, ili zapinju, što može biti pokazatelj neravnih zidova.

- Naravno, ostaje još uvek i mogućnost provere režija, tačnije računa za grijanje, ali to može biti subjektivno, jer neko može imati manje račune za grejanje, jer ne voli da mu u stanu temperatura zimi prelazi 20 stepeni Celzijusa.

Energetski sertifikat trebalo bi da pruži jasniju energetsku sliku, ali, nažalost, većina prodavaca još uvek prodaje stan iz potrebe i jednostavno nisu u mogućnosti pre prodaje da izvade energetski sertifikat, a ako ga i imaju, energetski razred često ne odražava i energetsko stanje stana u praksi.

Na primer, nije moguće znati da je stan/zgrada zaista sagrađen "porotherm" ciglom i da li ima stiropor debljine 5,8 ili 15 centimetara. Ali ako se u stanu štedelo na utičnicama pa vlasnici takvih stanova razvlače produžne kablove, ili imaju u kupatilu jednu jedinu utičnicu, koja se, eto, slučajno našla baš iza radijatora, i to na delu gde je on najgušći, a da zadovolji potrebe tehničkog pregleda ima i poklopac pa je u potpunosti neupotrebljiva, teško je poverovati da je investitor takvu zgradu zatvorio stiroporom debljine 15 centimetara - objašnjava Bernarda Sočev.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar