Milijarda za stanogradnju

Ministar finansija najavio podršku države za izgradnju jeftinih stanova. Subvencije za one koji prvi put kupuju krov nad glavom.

Milijarda dinara biće obezbeđena budžetom za iduću godinu, na ime podrške kupcima prvog stana, najavio jeu sreduu skupštini ministar za finansije Dušan Vujović. Iako ovakav vid podrške nije bio prvobitno sadržan u izvornom Predlogu zakona o budžetu, on je dobio zeleno svetlo skupštinskog odbora za finansije.

- Pitali ste gde se nalaze sredstva namenjena za podržavanje cele oblasti stanogradnje - mi smo na odboru imali amandman koji je već usvojen i postao je sastavni deo predloga o kom će se diskutovati - rekao je ministar finansija odgovarajući na primedbu šefa poslaničke grupe SDS Marka Đurišića da se u Skupštini već tri dana sluša od poslanika vladajuće koalicije o stvarima kojih nema u budžetu za 2018, na primer, stanovima od 500 evra po kvadratu, koji će se graditi u narednih 10 godina.

Vujović je objasnio da je reč o predviđenih milijardu dinara za Nacionalnu korporaciju za osiguranje stambenih kredita - NKOSK, "upravo za podržavanje finansiranja kod prvih stanova, što će biti predmet diskusije".

Gde će, pretpostavljam, većina onih kojima su namenjeni jeftini stanovi od 500 evra po kvadratu da bude kvlifikovana za tu vrstu pomoći - dodao je Vujović.

Podsetimo, gradnju jeftinijih stanova namenjenih pripadnicima vojske, policije, kao i naučnicima i mladim bračnim parovima, najavio je 4. decembra predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Gradnja ovih stanova trebalo bi da počne na proleće i to u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu i Vranju. Najpovoljnija cena kvadrata biće u Vranju, ispod 500 evra, dok će u prestonici cena biti između 550 i 580 evra. Za izgradnju oko dva miliona kvadrata, koliko se očekuje, učešće države biće 250 miliona evra.

U većini gradova na raspolaganju za gradnju su lokacije nekadašnjih kasarni. Kada je reč o Beogradu, ovi kvadrati gradiće se između Poljoprivrednog gazdinstva "7. jul" i naselja Dr Ivan Ribar na Novom Beogradu, u Makiškom polju i na levoj obali Dunava u Borči na placevima "Poljoprivrednog kombinata Beograd".

CENA KVADRATA

Prema DOMeksu - indeksu cena nepokretnosti u Srbiji, najskuplji je kvadrat u Beogradu. U trećem tromesečju ove godine stanovi su se u beogradskoj oblasti prodavali po ceni od 1.156,4 evra po kvadratu. Istovremeno, u Novom Sadu je kupoprodajna cena bila 901,5 evra, Nišu 738,07 evra, Kragujevcu 781,44 evra, Kraljevu 642,42 evra i Vranju 596,33 evra po kvadratu. Ovaj indeks, inače, prikazuje cene po kojima se zaista i trgovalo u pomenutom periodu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar