Mihajlović: Do 2015. bez divlje gradnje

Država neće dozvoliti da se na nebezbednim terenima zidaju kuće. Objekti koji su u koritima reka ili na klizištima nikada neće moći da se legalizuju, kaže potpredsednica Vlade i ministarka infrastrukture Zorana Mihajlović.

Mihajlovićeva dodaje da građevinska inspekcija ministarstva šalje timove koji kontrolišu gde se i šta gradi.

- Objekti koji budu označeni kao nebezbedni biće rušeni, a za one koji na neki način imaju uslove naći će se način da budu legalizovani. Pripremamo predlog rešenja problema legalizacije za oko 1,5 miliona bespravno sagrađenih objekata. Vlada bi o njemu trebalo da se izjasni na jesen. Ideja nam je da rok za rešavanje legalizacije bude vrlo kratak, verovatno do kraja godine.

Tvrdi da mora da se podvuče crta po pitanju nelegalnih objekata u zemlji. Iza te crte više nijedan objekat neće moći nelegalno da bude izgrađen. Iznenađena je činjenicom da je u poslednjih pet-šest godina srušeno svega pet nelegalnih objekata. Građevinska inspekcija već sada obavlja mnogo rigoroznije kontrole.

Do 11. marta 2010. podneto je 720.000 zahteva. Oko 100.000 zdanja je nakon toga dobilo građevinske dozvole. Broj nerešenih predmeta popeo se ove godine za još 100.000 prijava lokalnim samoupravama po poslednjem Zakonu o legalizaciji iz 2013. godine. Tako je trenutno u procesu legalizacije oko 700.000 objekata. Razlog toga je ili to što vlasnici tih zdanja nisu dostavili adekvatnu dokumentaciju ili nisu spremni da plate visoku cenu legalizacije. Ostaje nerešeno još skoro 800.000 objekata čiji vlasnici su ignorisali ponude države da ih legaliziju.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar