Kvadrat apartmana pojeftinio za petinu

Cene nekretnina na Zaltiboru pale su za 10 do 20 odsto zbog manjeg interesovanja investitora, ali i slabe turističke sezone. Najveći pad zabeležen je u prodaji apartmana, čiji je kvadrat do skora koštao između 1.500 i 2.500 evra. U januaru i februaru prodato je samo desetak apartmana, a utihnula je i jagma za kupovinom placeva na području Tornika.

Cene apartmana, kažu sagovornici „Blica“, nije oborila veća ponuda ovih objekata koji se još uvek masovno nude na tržištu nekretnina, već nemoć kupaca da ih plate po starom cenovniku. Takođe, minula zimska turistička sezona, kao i nekoliko prethodnih, tokom kojih su zbog manjka turista cene smeštaja spuštene na vansezonski nivo, navodi da gazdovanje apartmanima i njihovo izdavanje više nisu toliko unosan biznis.

- Dogodilo se ono što je i bilo neminovno. Kvadarat apartmanskog prostora bio je skuplji na Zlatiboru nego u centru Beograda, pa je pod naletima krize moralo da dođe do pada cena na prihvatljiviji nivo - kaže Milan Stamatović, predsednik opštine Čajetina.

U agencijama za promet nekretnina ističu da ne pamte manje interesovanje kupaca za apartmane na Zlatiboru.

- Na prste se mogu izbrojati apartmani koji su prodati u poslednja dva meseca, a uglavnom su to manji objekti površine 30-40 kvadrata. Kada oglašavaju na prodaju svoje apartmane, vlasnici se drže starih, viših cena, međutim kada dođe do kontakta sa potencijalnim kupcima, cena je znatno niža. Tako se sada apartmani na Obudojevici koji su se cenili za 1.500 evra po kvadratu mogu kupiti za 1.300 evra, dok kvadrat najluksuznijih u samom centru turističkog naselja sa 2.500 pada i do 2.000 evra - objašnjava Dragan Kendija, vlasnik agencije „Maks nekretnine“.

Užičanin Marko Zarić kaže da bi danas rado prodao svoja dva apartmana na Zlatiboru, da može to da učini po prošlogodišnjim cenama.

- Zimus sam, kao i većina izdavaoca apartmana, imao posla samo oko Nove godine. Naplaćivao sam kiriju tada oko 50 evra dnevno, a pošto sam od Božića ostao bez gostiju, sredinom januara spustio sam cenu na 30 evra, ali nisam uspeo da izdam apartmane, pa tako ni da pokrijem troškove. Rentiranje apartmana zimi i leti do skoro je bio posao od koga se moglo živeti, ali čim nema turista nema ni zarade, pa je i logično što cene apartmana padaju - kaže on.

Starih cena jedino se još uvek drže vlasnici malobrojnih slobodnih građevinskih parcela u turističkom centru. Kvadrat placa u najstrožem jezgru planine prodaje se za 30 čak i 40 evra, ali, kažu u agenciji „Maks nekretnine“, ne pamti se da je skoro prodat bilo koji komad zemlje.

Sve je manje interesovanje i za placeve u području Tornika. Ogroman novac koji se slio u obnovu skijališta, pobudio je pre dve godine želju investitora da kupuju zemlju i grade u podnožju najvišeg zlatiborskog vrha, pa je cena placeva na ovom području za samo nekoliko meseci porasla petostruko, tako da su se najkvalitetniji komadi zemlje cenili po 7.000 evra za ar. Ipak, pomame za parcelama više nema, pa je i cena parcela znatno pala. Sredinom prošle godine, ističu u agenciji „Maks nekretnine“ ovde je prodato oko 300 placeva prosečno za 5.000 evra po aru i to za samo nekoliko meseci, a sada prodaje gotovo da i nema.

- Krajem prošle godine prodao sam dva placa po 2.500 evra za ar, a da sam prošlog leta to hteo da učinim, a imao sam ponude, zaradio bih bar 500 evra više za svaki prodati ar. Ali, ko je mogao da se nada ovome. Do nedavno, gotovo svakog dana zalazili su ovamo biznismeni iz Beograda, Crne Gore, Užica, pokazivali kofere para kojima su bili spremni da plate zemlju. Ko je prodao na vreme dobro se ovajdio - priča Desimir Petrović, meštanin Ribnice, čija se kuća nalazi na tri kilometra od Tornika.

Tekst preuzet iz Blica

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar