Kako omogućiti budućim vlasnicima stanova najniže troškove grejanja i hlađenja?

Opšte je poznato da po zakonu svaki novi objekat mora ispuniti određene standarde po pitanju građevinske fizike, a njihovo ispunjavanje istovremeno predstavlja i mogućnost primene niskotemperaturnih sistema grejanja (površinski sistemi i ventilatorski konvektori).

Takvi sistemi se, osim za grejanje, mogu koristiti i za hlađenje objekata u letnjem periodu, a toplotne pumpe vazduh-voda korišćenjem funkcije aktivnog hlađenja mogu da zadovolje sve zahteve i u uslovima ledenih dana i u najtoplijim letnjim danima. Tako se dobija rešenje koje je individualno za svakog korisnika, gde svako plaća isključivo svoje troškove.

Takođe, investicija u ovakve sisteme je za investitore daleko niža u odnosu na investiciju u grejanje na toplanu, ne zahteva komplikovane procedure i primenjiva je na svakoj vrsti objekta. Osim toga, daleko je lakše privući kupce stanova kada oni znaju da će imati obezbeđeno grejanje, pripremu sanitarne tople vode i hlađenje po svojoj potrebi po daleko nižim cenama nego što bi to bilo primenom starijih rešenja.

Izuzetno dobar primer iz prakse predstavlja stambeni objekat "A" razreda energetske efikasnosti sa 34 stana lociran na desnoj obali Dunava u Sremskoj Kamenici, koji je u junu prošle godine izgradio "Buha invest" iz Novog Sada. Ugrađene termotehničke instalacije omogućuju maksimalan komfor vlasnicima stanova uz minimalne eksploatacione troškove.

Svaki stan poseduje nezavisan sistem grejanja i hlađenja preko toplotnih pumpi vazduh-voda, kapaciteta 8–16 kW, podno grejanje i hlađenje preko fan–coil aparata. Proizvođač opreme je najveći svetski proizvođač opreme za klimatizaciju "GREE". Multifunkcionalne toplotne pumpe poslednje generacije su tipa "Versati DC" inverter, sa mogućnošću grejanja, hlađenja i pripreme tople sanitarne vode, sa radnim opsegom od -20 do +45°C.

Prednosti ovakvih sistema za investitore i krajnje korisnike su brojne. Kupac dobija izuzetno pouzdan sistem, koji radi na neiscrpan izvor energije (vazduh) i koji se veoma jednostavno održava i servisira. Ima rešeno grejanje, hlađenje i sanitarnu vodu sa automatskom regulacijom, sve sa jednog mesta. Stanar je sam vlasnik svog sistema, može ga podesiti potpuno individualno i po svom nahođenju, a ne dobija obračune utrošene energije eksterno.

Ovo rešenje je iz domena obnovljivih izvora energije i ekološki je svesno, a osim toga i maksimalno štedi prostor u stanu, u kome se nalazi samo mala zidna unutrašnja jedinica. Kao podrška grejanju u pumpu je integrisan i električni grejač, za slučaj da zimi temperatura padne i ispod -20 stepeni. Za investitora su početna ulaganja minimalna, nema raznih otežavajućih i dugotrajnih procedura kao kod nekih drugih mogućnosti za grejanje, nema potrebe da se deo objekta izdvoji za potrebe kotlarnice/podstanice i slično.

Korišćenje toplotne pumpe vazduh-voda ne opterećuje okolinu emisijom CO₂ i potpuno je ekološki prihvatljivo. Toplotna pumpa "Versati II" sastoji se od spoljašnje i unutrašnje jedinice. Spoljašnja jedinica namenjena je za spoljašnju montažu - sa ugrađenim twin rotary DC inverterskim kompresorom, vazduhom hlađenim izmenjivačem i svim potrebnim elementima za zaštitu, kontrolu i regulaciju uređaja i funkcionalan rad.

Unutrašnja jedinica predstavlja hidrobox u koji su uključeni visokoefikasna pumpa, izmenjivač toplote voda-rashladni medij, dodatni elektrogrejač, sigurnosni ventil, odzračni lončić, ekspanziona posuda.

Ugrađeni DC inverter kompresor i cirkulaciona pumpa su visoko efikasni i ispunjavaju najoštrije ErP norme. Visoki COP koeficijent od 4,5 je potvrđen Eurovent sertifikatom, a ono što je posebno bitno za korisnike u Srbiji, gde je elektroenergetski sistem svakako pomalo specifičan, garantovan je stabilan rad mašine na naponima u opsegu 185-264 V. Za rad se koristi ekološki freon R410A, koji je bezopasan za životnu sredinu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar