Izgradnja “Novog Niša” do kraja 2015. godine?

Američki ambasador u Beogradu Majkl Kirbi rekao je u Nišu da su zahtevi za prve građevinske dozvole za lokaciju "Bubanjski heroji" predati u utorak (6. oktobar 2015. godine) i da je obavešten da bi gradnja "Novog Niša" mogla da počne do kraja godine.

- Znam da je u Srbiji jako komplikovano dobiti građevinsku dozvolu, razgovarao sam sa Filipom Bejom (Phillip Bay), vlasnikom "Clean Earth Capital" i obavešten sam da je bilo raznih prepreka u ranijem periodu - kazao je Kirbi.

On je naveo da struja, koja je trebalo da bude isključena na toj lokaciji, nije isključena 18 meseci, a investitor nije dobio sve planove zgrada na toj lokaciji, što je jako važno.

Američki ambasador je rekao da u njihovoj zemlji važi izreka da kada okrenete kamen, ne znate šta je ispod.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić rekao je novinarima da razlozi za zastoj nisu nadležnost grada i da je priča o "Novom Nišu" započeta još 2010. godine.

Ranija vlast se ugovorom obavezala, preuzimajući lokaciju kasarne "Bubanjski heroji", da obezbedi 21.000 kvadratnih metara stambenog prostora i da obavi eksproprijaciju 156 hektara zemljišta za potrebe vojske.

Do sada je završena eksproprijacija pet hektara, napomenuo je gradonačelnik i postavio pitanje da li je to u vreme zaključivanja ugovora bilo realno ako se zna da vrednost tog zemljišta premašuje iznos jednogodišnjeg gradskog budžeta.

Predstavnici američke kompanije "Clean Earth Capital" i grada Niša potpisali su ugovor o kupoprodaji zemljišta na lokaciji "Bubanjski heroji" krajem januara 2012. godine.

Potpisivanju ugovora prisustvovala je tadašnji američki ambasador u Srbiji Meri Vorlik, koja je tada rekla da je investicija američke kompanije u Nišu primer dobre saradnje SAD i Srbije.

Vlasnik američke kompanije Filip Bej je tada najavio dolazak "američkog univerziteta sa prepoznatljivim imenom" koji u osnovi ima inženjerske studije, a u sklopu objekta planirana je izgradnja trgovinskog centra, centra za umetnike i hotela koji će moći da koriste vrhunski sportisti.

Lokacija "Bubanjski heroji" pripala je gradu na osnovu ugovora o razmeni imovine sa Ministarstvom odbrane Srbije.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar