Investitori ograničeni maksimalnim cenama kvadrata

Investitori koji budu učestvovali u masovnoj izgradnji jeftinih stanova u Srbiji, koja bi trebalo da počne u martu, biće ograničeni maksimalnim prodajnim cenama po kvadratu, koje će uskoro biti određene po gradovima i zonama, izjavio je danas državni sekretar u Ministarstvu za prostorno planiranje Nemanja Komazec.

"U Beogradu, Novom Sadu, Nišu i Kragujevcu maksimalne kupoprodajne cene biće definisane po zonama, a u ostalim gradovima na nivou jedinstvene cene", rekao je Komazec Tanjugu dodajući da će‚ u planiranoj izgradnji oko 10.000 stanova, investitori imati veoma povoljne uslove finansiranja i minimalne troškove.

Kraj čekanja na prodaju stanova

Komazec, koji je predsednik Radne grupe za stambenu izgradnju, rekao je da će Uredba o podsticanju stambene izgradnje u 2010. godini ovih dana ući u proceduru i izrazio očekivanje da će na Vladi biti usvojena do kraja meseca.

Prema njegovim rečima, Ministarstvo će po usvajanju Uredbe raspisati javni poziv poslovnim bankama, posle čega će biti potpisani ugovori.

"Namera države je da putem dve milijarde dinara, koliko je obezbeđeno iz budžeta, subvencioniše sedam odsto kamate po kreditima za finansiranje stambene izgradnje", objasnio je Komazec.

On je kazao da će Uredbom biti precizno određene maksimalne prodajne cene čime će se sprečiti dugo čekanje na prodaju stanova, ali i da se neće graditi u gradovima u kojima su cena stanova veoma niska i gde bi troškovi izgradnje bili veći od prodajne cene stanova.

"Lokaciju za izgradnju određuje investitor tako da će svaka lokacija koja je prihvatljiva za njega i banke, koje će finansirati ceo projekat, biti uzete u obzir", rekao je Komazec navodeći da najveća tražnja za izgradnjom stanova postoji u Beogradu, Novom Sadu i Nišu.

Pregovori sa Vojskom Srbije oko kasarni

Celokupan projekat će finansirati banke, a uloga investitora je da obezbedi zemljište za izgradnju i lokacijsku dozvolu, rekao je on ističući da su banke i investitori pokazali veliku zainteresovanost.

Prema njegovim rečima, banke će odobravati sredstva za izgradnju stambenih objekata, finansiranje naknade za uređenje građevinskog zemljišta i komunalnu infrastrukturu.

Među bankama koje su zainteresovane za učešće u projektu masovne stanogradnje je Erste banka u kojoj ističu da taj program može da doživi veliki uspeh ukoliko uslovi budu prihvatljivi za sve strane.

Projekat masovne stanogradnje mora da se radi uz pomoć banaka jer građevinske firme nemaju sredstava da samostalno ulažu u takve projekte, rečeno je Tanjugu u Erste banci.

U Banci Inteza očekuju da će Vlada Srbije definisati takav program podrške građevinskoj industriji, kroz projekat masovne stanogradnje, koji će istovremeno omogućiti kako finansiranje ekonomski isplativih projekata za investitore, tako i obezbeđenje pristupačnih prodajnih cena za stanove izgrađene uz pomoć ovog programa, rečeno je Tanjugu u toj banci.

Komazec je rekao da postoji više kasarni koje su pogodne za projekat izgradnje jeftinih stanova, kao i da se trenutno pregovora sa Vojskom Srbije oko lokacija i adekvatne namene tog zemljišta.

Sekretar Udruženja za građevinsku industriju u Privrednoj komori Srbije Goran Rodić je rekao Tanjugu da najveći problem u realizaciji masovne stambene izgradnje predstavlja slaba kupovna moć građana.

Srbiji nedostaje 150.000 stanova

Problem je i to što se projekat izgradnje jeftinih stanova odnosi na lokacije koje investitori već imaju, "pa je pitanje koliko im se isplati da u tome učestvuju", rekao je on i ukazao da država za početak mora da bude ta koja će investirati u veći broj stanova da bi pokrenula celu industriju.

"Mi smo uradili analizu prema kojoj bi se cene kvadrata kretale od 700 do 1.400 evra u zavisnosti od zone", rekao je Rodić, napominjujući da bi tako mogli da se grade jeftini stanovi, a da ovo sada stvar pogodbe investitora koji poseduju lokacije i države koja će da da subvencionisane kredite.

Prema njegovim rečima, u Srbiji nedostaje oko 150.000 stanova, od čega u Beogradu 70.000.

Što se tiče Beograda lokacije koje su određene novim Generalnim urbanističkim planom za socijalno stanovanje nalaze se delimično u Mirijevu, Železniku i delu grada gde bi trebalo da bude izgrađen most Zemun - Borča, rekao je Tanjugu član Gradskog veća zadužen za urbanizam Oliver Glišić, napominjući da bi te lokacije mogle da uđu u projekat izgradnje jeftinih stanova.

Govoreći o vojnom zemljištu, on je objasnio da se određene lokacije koje nisu potrebne vojsci mogu vratiti onima od kojih su ih i dobili, a to su uglavnom lokalne samouprave koje najbolje mogu da komercijalizuju to zemljište ili da ga stave u funkciju ostvarivanja socijalnih interesa ljudi koji žive na njihovoj teritoriji.

Iako su zainteresovani za izgradnju jeftinih stanova investitori zameraju zbog niskih cena kvadrata koje određuje vlada, sporog dobijanja građevinskih dozvola i nedostatka lokacija, visokih cena građevinskog zemljišta, kao i nedostatka urbanističke i planske dokumentacije.

Predsednik kompanije "Stankom" Živadin Mihailović izrazio je sumnju da će izgradnja jeftinih stanova uskoro početi, ukazavši da je najpre neophodno obezbediti i urediti lokacije za izgradnju stanova da se ne bi gradila naselja sa infrastrukturnim problemima kao što je Kaluđerica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar