Futog

Futog je gradsko naselje u opštini Novi Sad u Južnobačkom okrugu. Prema popisu iz 2002. bilo je 18582 stanovnika (prema popisu iz 1991. bilo je 16048 stanovnika).

Geografski polozaj

Varoš na levoj obali Dunava, na aluvijalnoj terasi, na 82 m nadmorske visine, 14 km udaljen od Novog Sada, Bačka (Srbija). Pošto je bio smešten između dva potoka, utoke, nazvan je Futtak, Futog. Nalazi se na sredini toka reke Dunav. Graniči se sa gradom Novim Sadom i Veternikom na istoku, Rumenkom na severoistoku, Kisačom i Stepanovićevom na severu, Gložanom i Begečom na zapadu, a na južnoj strani sa Dunavom. Dugačak je 8 km. Površina teritorije iznosi 8.561 ha. Broj stanovnika je 18,582. Naselje čini Stari i Novi Futog.

Reljef

Atar Futoga se prostire na lesnoj terasi, aluvijalnoj ravni i inundacionoj ravni. Kraj Futoga se nalaze dve ade, dok je jedan rukavac pretvoren u ribnjak. Klima: umerenokontinentalna, uslovljena blizinom Fruške gore i Dunava. Vetrovi su: košava, zapadni i povetarac. Količina padavina: 700 mm godišnje.

Biljne kulture

Kukuruz, pšenica, industrijsko bilje, povrtarske biljke i kupus, po čemu je i najpoznatiji; 10% Futožana se bavi poljoprivredom. Životinje: zečevi, lisice, fazani, jerebice; šarani.

Hidrografija

Reka Dunav i ribnjak.

Demografija

U naselju Futog živi 14667 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 37,7 godina (36,7 kod muškaraca i 38,6 kod žena). U naselju ima 5493 domaćinstva, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,34.

Ovo naselje je velikim delom naseljeno Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar