Energetski pasoši uvode red u zgradarstvu

Centralni registar energetskih pasoša (CREP), kreiran po uzoru na najbolju evropsku praksu, prvi je korak na uvođenju sistema sertifikovanja zgrada u Srbiji i značajan segment unapređenja energetske efikasnosti, istaknuto je na skupu u PKS.

U Srbiji je do sada izdato oko 900 energetskih pasoša za zgrade, a u CREP ih je upisano oko 160. Iako još nije zakonska obaveza, cilj je da CREP postane obavezan sistem, koji će omogućiti da Srbija ima jasnu evidenciju postojećeg stambenog fonda, procenu potrošnje energije, kao i mogućnosti ušteda, rečeno je na radionici „Korišćenje Centralnog registra energetskih pasoša u praksi - iskustva i prepruke“.

Skup su organizovali Privredna komora Srbije, Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije i Nemačka organizacija za tehničku saradnju GIZ, radi razmene informacija i iskustva sa organizacijama koje izdaju energetske pasoše. Namera je da se u direktom razgovoru sa inženjerima koji su angažovani na tom poslu razmotri dosadašnja situacija u korišćenju CREP-a i otklone eventualne teškoće.

U procesu unapređenja energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva Srbija je u proteklih nekoliko godina dosta napredovala, čak je ispred zemalja, ne samo regiona već i nekih u EU, rekla je Svjetlana Đokić iz GIZ-a.

Skup u PKS okupio je veliki broj stručnjaka iz sektora energetske efikasnosti, predstavnike resornog ministarstva, nadležnih institucija, privrednih asocijacija i međunarodnih organizacija.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar