Dulić: Oživeće gradilišta

Ministar prostornog planiranja Oliver Dulić: Legalizacija nikad nije bila jeftinija. Mali broj objekata ćemo rušiti. Za stambenu izgradnju 900 miliona dinara

U SRBIJI će ove godine oživeti 240 gradilišta prema programu Vlade Srbije o pomoći domaćoj građevinskoj operativi. U gotovo svim gradovima i opštinama zidaće se bolnice, obdaništa, škole, domovi kulture, stanovi, kaže za ”Novosti” Oliver Dulić, ministar za prostorno planiranje.

Država je, tvrdi, prema ovom programu, najzad počela i plaćanja. Iz budžeta i kase lokalnih samouprava izmiruju se i dugovanja za davno započete radove na projektima koji su zbog krize obustavljeni. Sada se posao nastavlja. Novac je, kaže ministar, obezbeđen, a radovi su povereni isključivo domaćim građevinskim firmama.

* Da li je završen Nacrt izmena i dopuna Zakona o planiranju i izgradnji?

- Nacrt je završen i očekujem da će se već sledeće nedelje naći na sednici Vlade Srbije.

* Najavili ste velike popuste za legalizaciju bespravnih objekata. Smatrate li da će to biti dovoljno da se konačno taj proces privede kraju?

- Maksimalno smo smanjili cenu legalizacije svodeći je na svega nekoliko desetina dinara mesečno. Smanjili smo i obim dokumentacije. I najvažnije, dali smo i mogućnost lokalnim samoupravama da u ime građana prikupe dokumentaciju, što je primera radi i Beograd već prihvatio. Razgovarao sam sa gradonačelnikom Draganom Đilasom, koji mi je obećao da će se uključiti u organizaciju tog velikog posla. Ideja je da se angažuju i dodatni radnici preko omladinskih zadruga. Očekujem da će proces legalizacije ovog puta biti uspešan.

* Ko će i kako utvrđivati ispunjenost socijalnih uslova za popust od 99 odsto?

- Lokalna samouprava, kojoj je predat zahtev za legalizaciju, na osnovu kriterijuma koji su navedeni u izmenama zakona, utvrđivaće ispunjenost ovih uslova. Paralelno sa radom na nacrtu zakona, pripremamo i pravilnik o legalizaciji, koji će bliže urediti i ova pitanja.

* Ima stručnjaka, koji smatraju da se izmenama zakona otvara mogućnost za zloupotrebe i korupciju u vezi sa potpisivanjem ugovora između vlasnika bespravnih objekata i opština...

- To je rešenje, koje je prihvaćeno na predlog Stalne konferencije gradova i opština. Budući da se ne radi o imperativnoj normi ubeđen sam da će lokalne samouprave, ako se odluče da ovaj posao rade za građane kao servis, to uraditi na zakonit način.

* Kada bi vlasnici, koji nisu podneli zahtev zalegalizaciju, mogli da očekuju duplo veći porez na imovinu?

- To je bio naš predlog Ministarstvu finansija. Na njima je sada da li će ovu preporuku uvažiti.

* Koliko bi objekata moglo da bude porušeno jer nema osnova za legalizaciju?

- Nemamo tačne podatke, ali radi se o vrlo malom broju objekata u odnosu na broj podnetih zahteva.

* Koje su još ključne novine u izmenama zakona?

- Do detalja smo pojasnili odredbe zakona, koji su se ticali renoviranja stana i investicionog održavanja. Pojedine lokalne samouprave su zlonamerno tumačile zakon, pa su za promenu ve-ce šolje i pločica tražile projekat i komlikovale život građanima. Za renoviranje stana i investiciono održavanje građani više neće čekati u redovima. Dodatno smo i pojednostavili procedure za izdavanje građevinskih dozvola.

* Kako teče konverzija prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu?

- Prema našim podacima, mali je broj preduzeća iskoristio ovo pravo. Još jednom, pozivam sve da što pre krenu u postupak jer naknada za konverziju sigurno neće biti ukinuta.

* Čini se da izgradnja stanova na lokaciji bivše kasarne ”4. juli” ne napreduje tempom koji ste najavljivali...

- Vrlo sam zadovoljan, jer radovi napreduju predviđenom dinamikom, čak i po ovakvom vremenu. Rekao sam da će prva useljenja biti u prvoj polovini 2012. i iza toga stojim.

* Koliko banaka učestvuje u državnom projektu masovne stanogradnje?

- Dve velike banke finansiraju izgradnju prvog dela stambenih objekata na prostoru kasarne ”Stepa Stepanović”, a veliki broj banaka pod posebnim uslovima i uz osiguranje kod Nacionalne korporacije kreditira kupovinu stanova.

* Kada će i gde biti otvorena nova gradilišta i koliko je novca ove godine izdvojeno iz budžeta za izgradnju stanova?

- Ove godine je za podršku finansiranju stambene izgradnje izdvojeno 900 miliona dinara. Ta sredstva će biti realizovana kroz podsticaje za ona građevinska preduzeća koja grade stambene objekte u okviru državnog programa. Osim toga, država je i ove godine izdvojila novac iz budžeta za subvencionisanje stambenih kredita, od čega će polovina biti opredeljena za stanove u kompleksu ”Stepa Stepanović”.

* Dokle se stiglo sa projektom izgradnje socijalnih stanova?

- Za izgradnju socijalnih stanova u budžetu je opredeljeno pet miliona evra. Taj novac udružuje se sa kreditom Banke za razvoj Saveta Evrope od 30 miliona evra. Prva gradilišta mogla bi da budu otvorena ove godine u Nišu i Kragujevcu.

NIKAD NISAM PREKRŠIO ZAKON

* POJEDINI mediji su u poslednjih mesec i po dana potencirali dve afere u kojima ste akter - zbog privatne firme i ”preplaćenog” sajta ”Očistimo Srbiju”. Da li ste zloupotrebili položaj ili te optužbe imaju neku drugu pozadinu?

- Nikada u životu nisam prekršio zakon, niti ću to činiti. Podsećam vas da je prva nazovi-afera završena tako što je Agencija za borbu protiv korupcije jasno saopštila da nisam u sukobu interesa i da je sve rađeno isključivo po zakonu. Drago mi je što je sada svima jasno da se protiv mene vodi orkestrirana kampanja iz jednog centra. Poručujem onima koji iza toga stoje da im je bolje da novac koji troše na fabrikovanje lažnih afera upotrebe za izmirivanje svojih zakonskih obaveza, budući da ministarstvo na čijem sam čelu neće odustati od nastojanja da se u građevinu i urbanizam konačno zavede red i isprave nepravde iz prošlosti.

ROKOVI ZA KORIDOR
10 REALNI
* ŠTA je dogovoreno na poslednjoj sednici Nacionalnog saveta za infrastrukturu?
- Za severni krak Koridora 10 potpisan je aneks ugovora sa izvođačima u kojem su definisani realni rokovi. Do kraja ove godine biće kompletiran autoput od Horgoša do Beograda. Do kraja mandata ove vlade na svim deonicama imaćemo otvorena gradilišta, na kojima će dobrim delom radovi biti i završeni.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar