Državni stanovi samo za „silu“

Vlada usvojila uredbu o izdavanju i prodaji državnih kvadrata. Mogući kupci jedino iz MUP, BIA, tužilaštava, a činovnici će biti podstanari

ZAPOSLENI u MUP, BIA, sa statusom ovlašćenih službenih lica, specijalni tužioci za ratne zločine i za organizovani kriminal, kao i njihovi stalno zaposleni zamenici, jedini će moći da kupe državne stanove. I to po tržišnim cenama. Ostali u državnoj upravi ne mogu da postanu vlasnici, već će u ”kvadratima” biti privremeno, pod uslovom da plaćaju kiriju ili samo račune za komunalije.

Ovo je predviđeno novom uredbom Vlade o rešavanju stambenih potreba izabranih, postavljenih i zaposlenih u državnim institucijama, donetom na sednici uoči Nove godine. Država će njih zbrinjavati tako što će im stanove davati u zakup na pet godina, uz mogućnost da se ugovor produži. A, predsednik, premijer, ministri i državni sekretari biće u službenim kvadratima samo dok im traje mandat.

Funkcioneri, koje izaberu građani ili Vlada, moraće da se isele iz stanova najkasnije mesec dana po napuštanju fotelje. Za njih su, inače, ”rezervisane” garsonijere ili jednosobni stanovi, a veći ukoliko će tu boraviti s porodicom dok im traje mandat. Ministar, na primer, može da dobije prazan ili namešten stan, a jedina obaveza su mu računi i troškovi održavanja.

Novi dokument, skrojen na 20 strana, usvojen je posle višemesečne potrage za najboljom formulom koja će sprečiti ranije zloupotrebe kada su državni ”kvadrati” kupovani po bagatelnim cenama. U fondu Republičke direkcije za imovinu, kako saznajemo, trenutno ima svega oko 300 slobodnih stanova, koji će se dodeljivati po novoj uredbi.

Vlada je odredila i bodovnu listu, na osnovu koje će se rangirati. Tako će najvažnija radna mesta nositi maksimum 250 bodova, za stambenu ugroženost dobija se do 200, a radni staž ”vuče” do 120 bodova. Na razultate rada može da se ”zaradi” do 100 poena, na invalidnost 20, na zdravstveno stanje 10.

OTPLATA NAJDUŽE 20 GODINA

PRIVILEGOVANI iz tužilaštava, MUP, BIA moći će da kupe stanove koje im dodeli država po tržišnoj ceni koju odredi Poreska uprava. Kao osnovica koristiće se porez na prenos apsolutnih prava, čime će cifra biti jednaka onoj na tržištu nekretnina. Iznos će biti iskazan u evrima, plaćaće se u dinarima - odjednom ili na mesečne rate, a najduže 20 godina.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar