Građevinari: Skup kvadrat

Povećanje poreza i akciza pogađa građevinsku industriju, posebno kada se ima u vidu činjenica da većina firmi i sada posluje na granici rentabilnosti

U ceni crepa, cigle i cementa sa čak 50 odsto učestvuju energenti, a posebno gas. Za druge proizvode građevinske industrije na energente odlazi od 20 do 30 odsto. Povećanje poreza i akciza pogađa građevinsku industriju, posebno kada se ima u vidu činjenica da većina firmi i sada posluje na granici rentabilnosti. Računa se da će zbog nove cene materijala i energenata poskupeti i izvođenje radova na izgradnji infrastrukture, bez obzira na to što PDV više nije teret za izvođača, već za investitora, odnosno državu i njena preduzeća.

- Ranijih godina kada smo imali živu stambenu izgradnju - porez na građevinski materijal iznosio je četiri odsto, a danas kada je stanogradnja gotovo zamrla, porez je 20 odsto - ističe Goran Rodić, sekretar Udruženja za građevinarstvo u PKS. - Kada se zna da u ceni kvadratnog metra stana materijal učestvuje i do 70 odsto, onda je pitanje da li će graditelji stanova uopšte više moći da grade. Takođe, za kupce stanova nikakvo olakšanje nije ni to što će sada investitor umesto izvođača da plaća PDV. Jer, investitor sve svoje troškove pretače u cenu kvadrata, tako da on nikada nije na gubitku.

Građevinari smatraju da se samo povećanjem proizvodnje dugoročno obezbeđuje punjenje budžeta. I država će sama sebi plaćati PDV za sve projekte na kojima je investitor. Većinu infrastrukturnih projekata u ime države kao investitori vode javna preduzeća, koja će sada imati obavezu više.

- U skladu sa međunarodnim ugovorima o zajmu za izgradnju Koridora 10 i Koridora 11, izvođači radova su oslobođeni plaćanja PDV - kažu, za "Novosti", u "Koridorima Srbije". - Samim tim PDV za te radove više ne plaća ni investitor, odnosno "Koridori Srbije".

Ti krediti, kako kaže Rodić, kojima se Srbija obavezala da izvođači ne plaćaju PDV, idu na štetu države.

- Zato i ne čudi to što su strane kompanije dobijale poslove na projektima koji se finansiraju iz kredita, a domaće samo tamo gde je finansiranje bilo iz budžeta - ističe Rodić. - Strane kompanije kao izvođači radova nisu plaćale PDV, a domaće jesu. U svakom slučaju, zbog poskupljenja energenata i više cene materijala biće skuplje i izvođenje radova na infrastrukturnim projektima. Svi materijali podležu PDV tako da će to uticati na cenu izvođenja radova i kod infrastrukturnih projekata.

"PUTEVI SRBIJE"

Kako "Putevi Srbije" imaju sopstvene prihode, koji inače imaju tretman javnih prihoda, obračunavaće se PDV i na njih - kažu u "Putevima". - Tek u narednom periodu moći ćemo da sagledamo da li će to biti obaveza više za "Puteve Srbije", ili će naše preduzeće od države imati svakog meseca povraćaj PDV.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar