Dozvole za izgradnju od 3 milijardi evra

Ministar građevinarstva Velimir Ilić izjavio je da je njegovo ministarstvo lane izdalo dozvole za infrastrukturne poslove vrednosti tri milijarde evra. Ilić je na skupu o mogućnostima ulaganja, u "Privrednoj komori Beograda" pozvao investitore koji imaju problema s dobijanjem građevinskih dozvola, a da su imovinsko-pravni odnosi rešeni, da se jave Ministarstvu građevinarstva da bi se postupak završio u kratkom roku.

Ministar je izrazio žaljenje što predlog novog zakona o planiranju i izgradnji nije izglasan po hitnom postupku, pre kraja prošle godine, navodeći da je do zastoja u njegovom stvaranju došao pre svega zbog mnogobrojnih primedbi Ministarstva privrede koje su morale da se uvaže.

Prema njegovim rečima, nacrt novog zakona o planiranju i izgradnji, koji bi pored ostalog ubrzao donošenje građevinskih dozvola, nova vlada i Skupština mogle da usvoje odmah nakon izbora, jer je dobio sve saglasnosti i dozvole, uključujući i uvažene primedbe Ustavnog suda Srbije.

Ilić šansu za razvoj domaće građevinske industrije vidi i u projektu energetske efikasnosti, za koji je "Svetska banka" u početnoj fazi spremna da izdvoji, kako je naveo, 100 miliona evra povoljnih kredita, a što bi procenjuje se omogućilo zapošljavanje oko 50.000 građevinara na poboljšanju izolacije objekata i uštedi energije.

On je naveo da je ta finansijska institucija zainteresovana i za pomoć u takozvanoj urbanoj komasaciji i urbanoj regeneraciji gradova, što podrazumeva izgradnju na decenijama napuštenim prostorima unutar užeg gradskog jezgra. Ilić je kazao da bi takva izgradnja bila brža, ali i 30 do 40 odsto jeftinija od klasične izgradnje, na novim lokacijama, pre svega zbog postojanja komunalne infrastrukture.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar