Đoković podigao cenu nekretnina

Srpski teniski as Novak Đoković će, kako je najavljeno u Skupštini grada, najkasnije do polovine februara doći u Kragujevac i potpisati ugovor o osnivanju mešovite firme koja će u centru Šumadije graditi kompleks teniskih terena i prve teniske akademije u ovom delu jugoistočne Evrope.

Već sada kvadratni metar stanova u zgradama koje se graniče sa budućim kompleksom, postao je znatno skuplji. Kako saznaje Blic u agencijama koje se bave prometom nekretnina, stanovi u naselju Vašarište i u blizini Mašinskog fakulteta skuplji su za 20, a očekuje se skok cena za čitavih 40 odsto. Do sada su se prodavali za 800 evra po kvadratu.

Investicija teniskog kompleksa vredeće više od 20 miliona evra, a porodica Đoković je već izabrala plac na atraktivnoj lokaciji u centru grada od 3,2 hektara gde će uložiti novac.
Prema rečima Nebojše Vasiljevića, glavnog gradskog stručnjaka za resurse, Kragujevac je uspeo da pronađe model da za tri sastanka dogovori posao sa firmom „Femili sport” čiji je vlasnik porodica Novaka Đokovića.
- U zajedničkom preduzeću grad će imati pet odsto vlasništva za svoj ulog preko zemljišta. Mi ćemo potpuno urediti parcelu, prilagoditi je generalnom urbanističkom planu, i besplatno dovesti sve komunalne priključke - vodu, struju i kanalizaciju. Na mestu gde je sada rukometno igralište u Velikom parku gradiće se teniska dvorana sa gledalištem od oko 2.000 mesta, koja će odgovarati standardima za održavanje ATP turnira. Na mestu sadašnje bokserske sale biće hotel sa 50 apartmana za smeštaj polaznika akademije, a u šumi u kojoj je danas karting-staza biće izgrađeno 14 otvorenih teniskih terena - kaže Nebojša Vasiljević.
Gradnja celog kompleksa može da se očekuje početkom maja ove godine, a projektante će obezbediti porodica Đoković. Gradski čelnici planiraju da će sve biti završeno do kraja 2009. godine.
Kolika je stvarna dobit za grad Kragujevac još uvek niko ne može tačno da proceni, ali je ona bez sumnje ogromna. Ne samo zato što će mladi talentovani teniseri iz celog sveta dolaziti u Kragujevac da se usavršavaju, već i zato što će se tu održavati i međunarodni turniri. Imidž grada, koji promoviše Novak Đoković, biće podignut na viši nivo, a računa se da će on biti i najbolji mamac za nove investitore.
- Celo okruženje buduće teniske akademije vezano je za sport - tu su otvoreni bazeni, i gradimo novi bazen za neplivače za 450.000 evra. Do proleća sledeće godine biće završeni i novi zatvoreni bazeni, u koje grad ulaže četiri miliona evra. U parku je i nova sportska hala vredna 1,1 milion evra. Ukupna ulaganja u sport u Kragujevcu će 2008. godine dostići 30 miliona evra.
Ne treba zaboraviti ni Šumarice, jedinstven park u Srbiji, koji se nalazi u samom gradu. Njegova površina je impozantna, ima 470 hektara i jezero, i iskoristićemo ih za dopunu sportskih sadržaja i trim staze - kaže Nebojša Vasiljević.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar