CG: Stanovi više ne mogu da se grade na obali

U Crnoj Gori ubuduće će moći da se grade samo stanovi koji su udaljeni bar kilometar od obale.

Prostorni plan posebne namene za obalno područje, čiju je izradu naručila Vlada Crne Gore, doneće niz izmena koje će prvenstveno smanjiti planirano građevinsko područje na Primorju, ali i povećati investicije i ukupnu turističku potrošnju.

Plan obuhvata teritorije opština Herceg Novi, Kotor, Tivat, Budva, Bar i Ulcinj, izuzev prostora nacionalnih parkova i morski pojas do spoljne granice teritorijalnog mora i odonosi se za period do 2030. godine

"Prvi put u planskom dokumentu koji tretira obalno područje ucrtana je linija odmaka linija od 100 metara do koje nije dozvoljeno graditi objekte u uskom obalnom pojasu. Osim toga, Plan propisuje da u širem obalnom pojasu od 1.000 metara u izdvojenim građevinskim područjima nije dozvoljena nova stanogradnja, već isključivo izgradnja u svrhu turističke i privredne delatnosti", rekli su u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

Pomenuti plan se temelji na Barselonskoj konvenciji, prostornom planu države i strateškim dokumentima.

"Ovaj plan je restriktivan, ali ne osporava, već podržava izgradnju na područjima koja su za to pogodna, na način da se izbegne narušavanje zaštićenih i potencijalno zaštićenih područja, vrednih predela, vrednih poljoprivrednih i šumskih površina. Plan je predvideo i sprečavanje kontinuirane izgradnje uz obalu i nameće potrebu poštovanja zelenih prodora koji će obezbediti kontakt uskog obalnog pojasa i ruralnog zaleđa", objasnili su u Ministarstvu.

Glavni strateški ciljevi Plana su između ostalog poboljšanje strukture i kvaliteta smeštaja, nova zapošljavanja ipovećanje investicija i ukupne turističke potrošnje.

Kada su u pitanju nove investicije, one mogu dostići, kako tvrde u Ministarstvu turizma i 15 milijardi evra.

"Vlasnici zemljišta koji su u prethodnom periodu stekli pravo da grade i pribavili građevinske dozvole to mogu i dalje da učine", objasnili su u Ministarstvu.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar