Brač

Brač je ostrvo u Hrvatskoj, u Jadranskom moru u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Nalazi se u serednjedalmatinskoj grupi ostrva, površine 394,6 km². Od kopna ga deli Brački, od Hvara Hvarski kanal, a od Šolte Splitska vrata.

Građen je od krečnjaka i predstavlja prostranu nepotopljenu antiklinalu gornjokredne starosti. Najviši vrh je Vidova gora (Vidovica, Sutvid) sa 780 m, koja je i najviši vrh svih jadranskih ostrva.[traži se izvor od 09. 2010.] Severna obala je razvijenija od južne. Na ostrvu najčešće duvaju jugo i bura, a u letnjim mesecika maestral. Padavina ima više u unutrašnjosti (Pražnice 1420 mm) nego pri moru (Sutivan 720 mm). Na ostrvu nema površinskih tokova, pa je pitka voda 1970. dovedena podmorskim vodovodom sa kopna iz reke Cetine.

Biljni pokrov čini niska sredozemna šikara (makija), šume alepskog i crnog dalmatinskog bora i kamenjar. Samo se šestina ostrva obrađuje.

Naselja u unutrašnjosti su starija od primorskih. Od XV veka naseljavaju se uvale uz morsku obalu i osnivaju se nova naselja. U XVII i čitavom XVIII veku nastavlja se doseljavanje iz unutrašnjosti koje je izazvalo dalji razvoj primorskih naselja. Najviše stanovnika živelo je na Braču u popisnoj 1900 godini - 24.408 stanovnika. Privradna kriza, nastala je propašću vinograda zbog napada filoksere, izazvala je intenzivno iseljavanje u prekomorske zemlja (Čile, SAD i Argentina).

Ime

Ime Brača beleže stari pisci na različite načine: Brattia (Plinije), Bratia, Brectia, Brachia, Bractia, Brettia; nazivaju ga i Elafusa, Britanide, Dyschelados, a posle i Bracija. A. Majer tumači postanak nekih naziva od od donjoitalske ilirske reči brentos - jelen, što ima isto značenje kao i grčka reč elafos prema kojoj je načinjeno je ime Elafusa (ostrvo jelena po S. Vizantincu).

Geografski položaj

Smešten je desetak kilometara južno od Splita i Omiša.

Glavna naselja na njemu su Supetar, Splitska, Milna, Postira, Pučišća, Povlja, Sumartin, Sutivan, Nerežišća i Bol.

Istorija i stanovništvo

Prvi stanovnici toga područja nakon doseljavanja Slovena su prema Konstantinu Porfirogenitu bili nekršteni Srbi, a Brač se nalazio u sastavu srpske kneževine Paganije.

Najzastupljenije je čakavsko narečje u raznim svojim varijantama (čakavski, čokavski), a na krajnjem istoku ostrva se govori štokavskim narečjem.

Severna obala je izrazito nastanjenija od ostalih obala ostrva. Na ostrvu ima i naseljenih mesta u unutrašnjosti.

Privreda

Tradicionalno je ovčarstvo i poslovi vezani za kamen (vađenje i obrada kamena). Poznat je brački mermer. U 20. veku se razvila i prerada ribe i turizam, a na ostrvu je bila i fabrika žvakaćih guma.

Danas je turizam ključna privredna grana na ostrvu. Najpoznatije je mesto Bol sa svetski poznatim Zlatnim ratom.

Zanimljivosti

Brački je kamen korišten za gradnju mnogih znamenitih građevina u svetu – Bela kuća u Vašingtonu, Dioklecijanova palata u Splitu

Stanovnici ostrva Brača su česti junaci viceva na hrvatskom jugu, naročito u srednjoj Dalmaciji. Tema tih viceva je škrtost Bračana, kao što je to npr. sa vicevima vezanim za Piroćance – stanovnike Pirota u južnoj Srbiji.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar