Hektar na koridoru 10 država plaća 100.000 evra

Država će vlasnicima imanja preko kojih bi trebalo da prođe autoput na koridoru 10, od Grabovnice kod Grdelice do granice sa Makedonijom, plaćati 10 evra po kvadratu zemljišta. Gradnja autoputa kasni zbog pregovora države sa vlasnicima placeva, koji su tražili i do deset puta veću cenu. Posle dogovora o ceni, vlasnici će za hektar zemlje dobiti 100.000 evra.

Prema najavama iz Vlade Srbije, gradnja 97,2 kilometra ovog dela autoputa trebalo bi da bude završena za dve i po godine. Vlasnici imanja u opštinama Preševo i Bujanovac pristali su na cenu od 10 evra po kvadratu za eksproprijaciju, iako su tražili od 15 pa čak do 100 evra za kvadratni metar zemljišta.
Od „Puteva Srbije“ krajem prošle godine dobili smo predlog za eksproprijaciju preko 500 imanja duž trase puta od granice sa Makedonijom do Bukurevca u dužini od 10,7 kilometara. Do sada je rešenja za eksproprijaciju dobilo oko 400, a pare od otkupa zemljišta već je u džep stavilo 250 vlasnika. Tačno je da su vlasnici za otkup imanja tražili znatno veću cenu, ali su pristali na 10 evra i do sada se niko nije žalio. Imanja su različite veličine i kreću se 100 do preko 4.000 kvadrata - izjavio je načelnik Odeljenja za urbanizam SO Preševo u Bujanovcu Agim Nebiu.
Na delu od Bukurevca do Levosoja, bujanovačko Odeljenje za urbanizam dobilo je 530 predloga za eksproprijaciju.
- Izdali smo 188 rešenja o eksproprijaciji i sa 57 vlasnika zaključili sporazum o naknadi za eksproprisano zemljište. Nekoliko vlasnika sa žiro-računa podiglo je i preko tri miliona dinara. Očekujemo da ćemo od države uskoro da dobijemo više od 500 predloga za eksproprijaciju imanja na trasi autoputa od Levosoja do Srpske kuće u dužini od 15,8 kilometara - kaže načelnik Fadil Aliti. Sredinom godine trebalo bi da počne i eksproprijacija zemljišta u opštinama Vranje i Vladičin Han.
Prilikom nedavne posete Preševu, Bujanovcu i Vranju, ministar za kapitalne investicije Milutin Mrkonjić precizirao je da će trasa autoputa od granice sa Makedonijom do Levosoja u dužini od 21 kilometar da bude izgrađena do prvog maja ove godine. Do 1. maja 2010. godine biće privedena kraju izgradnja ove deonice autoputa. Očekuje se da će u drugoj polovini 2011. godine građevinske mašine da izbiju kod Caričine doline ispred Predejana u Grdeličkoj klisuri.
- Projekat je vredan oko 1,5 milijardu evra. Trećina sredstava izdvojiće se iz budžeta, a ostatak će se obezbediti od kredita Svetske banke. Za dve i po godine biće izgrađeno 300 kilometara autoputa na koridoru 10, uključujući i Grdeličku klisuru. Za dve i po godine biće završen i krak od Niša do Dimitrovgrada i deo Koridora kroz Vojvodinu - rekao je Mrkonjić.
Tekst preuzet iz Blica.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

10 komentara na “Hektar na koridoru 10 država plaća 100.000 evra”

  1. udruzenje,,koridor,,Grdelica says:

    svi vlasnici prihvataju cenu od 10e po kvadratu a ne prihvataju od 542,5 din sto je stvarno smesna cifra dok se ne ponudi cena od 10e koju ponavljam prihvatamo od gradnje nema nistaaaaa.

  2. Novica Stanjević says:

    Po kom kriterijumu vlasnic imanja u Bujanovcu i Presevu dobijaju po 10 evra po metru a u Vranju nude samo 650 din? Ako država nudi 10 evra, zašto pametni vranjanci umanjuju tu cenu i gde će završiti ta razlika? Pljačka! Zbog ovakve politike će Srbi uvek biti ugroženi u svojoj zemlji i uvek biti gologuzija.Nas ne pljačka “neko drugi” već država!

  3. Milan says:

    Ajde grdelicani i bocevcani da se udruze i da ne daju nikako ispod 10e za m2…Trebalo bi da se trazi 15e za m2 jer ljudi zive od tih njiva…. Ja imam 20ari i ako daju 10e po metru kvadratno i moze nekako, ali manje je neprihvatljivo….Južnije se placalo do 30e….ajmo grdelica na noge i pobuna

  4. TOMIC RATKO says:

    Samo nadoknada iznad 10E/bez ravrstavanja po kulturi-koja je nadgradnja zemlje i koja se treba naknadno obračunavati/

  5. Bozidar Djordjevic says:

    Postovana gospodo, ja nisam od onih gradjana koji pristaju na cenu od 10 E!Postoji i realni razlog za to:prva traka(stari) autoputa je isto sagradjena na mom posedu a to niko nije platio,zato sada moja parcela nije na prodaju, cak ni po kojoj ceni!

  6. Stevan says:

    Da li neko zna da li koridorom 10 biti obuhvaceno selo Omoljica kod Panceva?

  7. DEJAN says:

    DA LI SE ZNA KADA SE BITI IZVRSENA ESKPROPRIJACIJA ZEMLJISTA NA KORIDORU 10 NA TERITORIJI SUSEVLJA I PO KOJOJ CENI,

  8. Ivan says:

    Ima li malo intelegentnijih pravnika i advokata u ovoj zemljI? Zar ne vide da je zakon o eksproprijaciji neustavan. Cenu zemljišta određuje poreska uprava koja je služba Ministarstva finansija, koje pak treba da obezbedi sredstva za eksproprijisano zemljište. Može li Ministarstvo finansija biti nepristrasno ili će primoravati Poresku upravu da daje cene koje nisu realne? Po članu 35. Zakona o eksproprijaciji isto to ministarstvo može izdati rešenje o predaji u posed, vlasnikovih parcela, korisniku eksproprijacije(Putevi Sebije) iako nije došlo do sporazuma o naknadi i njene naplate. Tako vlasnik može ostati i bez parcele i bez nadoknade nekoliko godina vucarajući se po našim “nezavisnim” sudovima.Tako ga Ministarstvo finansija izgladnjivanjem i ugrožavanjem egzistencije primorava da pristane na unapred sročene uslove eksproprijacuje. U oba slučaja se radi o ekonomskoj diskriminaciji(koja je najgora jer iz nje proizilaze skoro sve ostale vrste diskriminacija) i prava na mirno uživanje u sopstvenoj imovini. Što nije u skladu sa ustavom R.Srbije. Ovako izlazi Kadija ti uzima zemljište(i uz asistenciju policije), kadija ti određuje i cenu.
    Pravnici, ako vas ima koji se ne plašite režima, pišite predloge za ocenu ustavnosti Zakona o eksproprijaciji!

  9. sremac says:

    Da li jos neko ovo prati?Zna li se kada ce poceti isplata za zemlju oko obrenovackog mosta kod tenta,surcin???Uradili su cepanje parcela,poslali dokumenta pre dve godine poceli da isplacuju,prva rata, pola,sada stali i nemoguce je dobiti informaciju,,,zna li neko nesto???

  10. JOVAN says:

    braćo srbi drzava je rešila da nas degradira i ovo malo imetka da nam otme.ja imam zemljište na potezu ugrdeličkoj klisuri nude nam 300 dinara po kvadratnom metru što je više nego mizerno.primera radi u preševu i bujanovcu su platili po 10 eura za zemlju istog kvaliteta.dalje miškoviću su prodali zemljište na novom beogradu po ceni od 75 eura po kvadratnom metru to zemljište je oranična površina i nije uradjena konverzija tj. nije prevedena iz poljoprivrednog u gradjevinsko zemljište ali zato su gospoda iz poreske uprave procenili da metar kvadratni košta 75 eura, što znači da kad drzava prodaje nama kvadratni metar on košta koliko nas oni cepnu a kad nama treba da plati to košta ni3 eura ,srbski rečeno oće da nas opljačkaju.hoće da za 10 kilograma paradajza kupe kvadratni metar , svako od nas zna da na tom kvadratnom metru za jednu sezonu moze da se proizvede 10 kila paradajza.pošto ova gospoda tako slatkorečivo prizivaju ulazak u evropsku uniju neka se raspitaju koliko košta u evropi košta kvadratni metar,pa neka onda dodju da trguju sa nama.kad zemljište menja svoju namenu znači kad prelazi iz obradivog u gradjuvinsko automatski ima drugačiju cenu ,naravno veću to naši pravni organi znaju. kroz grdeličku klisuru će prolaziti još jedna traka autoputa ijoš jedan kolosek pruge i kopaće se morava tj. produbljivati da bi bila plovna, dakako da će drzava imati višestruku korist ida će ubirati dobit, ali nemogu baš za šerpu ribe da od nas sviju otimaju ono što je naše.neka realna cena zakvadratni metar je bar 20 eura.ako neće da nam plate tuzićemo se ako treba i u strazbur pred medjunarodnim sudom, pošto je naše pravosudje na naravno na strani drzave.pozdrav svim oštećenima.

Ostavi komentar