Zrenjanin: Useljenje socijalno ugroženih čeka – uredbu

Siromašni iz grada na Begeju od lane čekaju na useljenje u stanove koji su specijalno predviđeni da zadovolje njihove potrebe. Ali, zbog sporosti administracije, sasvim je izvesno da se ni ove zime neće useliti, iako su stanovi završeni.

Reč je zapravo, o 10 kuća ukupne površine 420 kvadrata na lokaciji Titelske i Ulice Franje Kluza. Iz projekta su takozvanog socijalnog stanovanja naše države i Banke za razvoj Saveta Evrope, a Zrenjanin se našao među 12 gradova u kojima treba da bude izgrađeno ukupno 1.700 ovih stanova, u vrednosti od 58 miliona evra.

Lokalno JP „Gradska stambena agencija“ (GSA) krajem decembra 2012. potpisala je ugovor o izgradnji 10 kuća za socijalno ugrožene sa Republičkom agencijom za stanovanje. Bilo je predviđeno da se kuće završe do kraja 2013. godine, ali zbog afera koje su potresale ovo javno preduzeće i smene direktorke Jovane Ljiljak, do predviđenog roka sproveden je jedva tender za izvođača radova.

Neimari iz Valjeva i Majura uvedeni su u posao vredan 40 miliona dinara tek januara ove godine, sa obavezom da kuće završe do jula. Kasnili su i tek početkom oktobra stigli do finalnih radova. Praktično, kuće su završene, ali useljenje se odlaže na neodređeno vreme zbog spore administracije.

Naime, iako je uredba za odabir korisnika i korišćenje socijalnih stanova navodno od novembra 2013. u proceduri usvajanja, još nije doneta! Opet navodno, stigla je do Vlade, uz uveravanja da tek što nije stigla...

- A, bez nje ne možemo da formiramo komisiju i izradimo pravilnik za dodelu socijalnih stanova. Spremni smo svoj deo posla ekspresno da uradimo i konkursom izaberemo korisnike, ali čekamo uredbu - kaže Dragiša Albulj, gradski većnik zadužen za stambenu oblast, a jasno je da će ova procedura sigurno trajati mesecima što nimalo neće obradovati one koji čekaju krov nad glavom.

Albulj ističe da će za stanove moći da konkurišu svi socijalno ugroženi, i to iz pet kategorija. Osim onih sa invaliditetom, to su još osobe starije od 65 godina, višečlana domaćinstava mladih bračnih parova, deca bez roditeljskog staranja i samohrani roditelji. Ovi stanovi u javnoj svojini davaće se u zakup na određeno vreme, sa mogućnošću produženja ugovora.

PROJEKTI

Od priliva sredstava zavisi i namera GSA Zrenjanin da sprovede projekte stambenog zbrinjavanja Roma i izbeglica. Planira se podizanje 100 stanova, prosečne veličine oko 55 kvadratnih metara, a deo bi bio namenjen neprofitabilnoj prodaji socijalno ugroženima.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar