Zakupci lokala gradu duguju 300.000 evra

Zakupci gradskih lokala u Kraljevu duguju za kiriju tačno 28.766.697,17 dinara ili više od 300.000 evra. Stotine kvadrata u najekskluzivnijim gradskim zonama pojedinci, firme i organizacije, sudeći po spisku do koga je „Blic“ došao pozivajući se na Zakon o dostupnosti informacija od javnog značaja, koriste čak i godinama, a da za njega nisu u gradsku kasu uplatili ni dinar.

- I ja sam iznenađen iznosima i ukupnim iznosom duga. Gradske službe u većini slučajeva su reagovale, mnogi postupci su u fazi prinudne naplate, ali ostaje činjenica da se gradu koji jedva namiče svaki dinar, duguje ogroman novac i zbog toga ćemo pre svega ka izvršnim organima hitno učiniti pritisak da se dugovi plate - kaže dr Ljubiša Jovašević zamenik gradonačelnika Kraljeva.

Koliko su pojedinci „opušteni“ u obavezama prema gradu pokazuje samo nekoliko primera. Firma „Drvo miks“ za prostor od 2.268 kvadrata u Konarevu duguje 6,7 miliona. Olga Pešić za 39 kvadrata u elitnoj Ulici Miloša velikog duguje gradu 1,7 miliona, iako u ovom lokalu, gde je nekada bila bojadžijska radnja, uredno radi butik. U Omladinskoj, takođe elitnoj gradskoj ulici, na broju 42 niko ne radi, ali za njega Božidarka Jovanović duguje 1,5 miliona dinara za raniji zakup. Zatvoren je i lokal u Hajduk Veljkovoj 103, ali za njega, opet zbog ranijeg zakupa, Dragoljub Jevtić duguje 2,2 miliona. Za elitni lokal u hotelu „Jugoslavija“ u centru grada preduzeće „Miloščić“ je dužno 2,3 miliona. Na spisku dužnika zaključenom 15. juna je još tridesetak dužnika.

Lokali na gradskoj promenadi skupštinskim odlukama ustupljeni su i grupama građana, javnim preduzećima i ustanovama bez nadoknade, na čemu bi grad mogao da zaradi najmanje još 50.000 evra. Tako na primer lokal u Omladinskoj ulici, čiji je bivši zakupac tužen zbog duga od 1,2 miliona, ustupljen je Kulturnom centru „Ribnica“, koji je tu otvorio knjižaru. Par metara dalje u Omladinskoj 55 takođe besplatno lokal od 53 kvadrata u kome je decenijama bila knjižara, dobila je grupa građana „Prijateljstvo za nova vremena“. Besplatno su 30 kvadrata u Omladinskoj ulici dobili bokseri „Metalca“, a grad za zakup tog lokalatraži 971.000 dinara od ranijeg zakupca „Hladnjače“. Poseban biser je izdavanje prostora od 90 kvadrata u eksluzivnmoj Omladinskoj ulici pozorištu da tu drži kulise, dok se grad sa Živoradom Veličkovićem tuži za 3,9 miliona. Prosečna cena zakupa lokala od 30 do 50 kvadrata u Omladinskoj ulici kreće se od 800, pa do 1.500 evra mesečno.

- Kada su stari dugovi u pitanju vezane su nam ruke, jer sudska procedura podrazumeva da žalbeni postupci traju predugo, a i kada dođemo do naplate, obično nemamo od čega da namirimo dugove, jer zakupci uglavnom nemaju imovinu - kaže izvor „Blica“ iz Gradske uprave.

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar