Zakup lokala skuplji 155 odsto

Zbog odluke odbornika Skupštine grada da kvadrat poslovnog prostora u ekstra zoni sa komunalnom taksom poskupi 155 odsto, privatnici koji obavljaju posao u gradskim iznajmljenim lokalima potpisuju peticije u kojima traže sniženje kirije. Sa takvim cenama, tvrde oni, nemoguće je raditi jer će profit morati da daju opštini, kao i da je neshvatljivo da kvadrat u ekstra zoni u Beogradu bude duplo jeftiniji.

Milan Conić, vlasnik kafića „Fama”, kaže da je do sada plaćao mesečnu kiriju 56.000 dinara za 80 kvadrata, a da će sada po novoj odluci morati da izdvoji 140.000 dinara.

- Cena kirije po kvadratu u ekstra zoni porasla je sa 626 na 1.200 dinara, ali na tu cenu se naplaćuje i 360 dinara komunalne takse, tako da mi u stvari kvadrat mesečno plaćamo 1.560 dinara. Neshvatljivo je da preko nas u privredno zamrlom Nišu vlast pokušava da napuni budžet, a ne smanjuju nagomilan birokratski aparat. U mom kafiću ja bih samo za kiriju trebalo da prodam 2.000 kafa po 70 dinara za mesec dana da bih samo izmirio kiriju, a gde da nađem novac za komunalije, struju, doprinose radnika i druge troškove. Apsurd je da bi po novoj odluci političke stranke koje ništa ne privređuju u ekstra zoni kvadrat trebalo da plaćaju samo 200 dinara. Mi bismo se možda složili da ako već sledi uvećanje, kirije poskupe za dvadesetak odsto, što bi mogli da izdržimo, ali pod ovim uslovima sledi nam katanac na bravu - kaže Conić. On napominje da su svi posle iznajmljivanja lokala ušli u ruine, a grad im je priznao samo dvadesetak odsto troškova za adaptaciju, što je nekorektno.

Suvlasnici kafića „Bombaj” Đorđe Milojević i Ivan Petrović kažu da će preko leta odjaviti pet radnika s penzionog i socijalnog osiguranja jer ne mogu da izdrže namete.

- Ako naše kolege u farbarama, menjačnicama koje rade u gradskim lokalima počnu da zatvaraju radnje zbog tako previsoke kirije, bez posla će ostati nekoliko stotina radnika - kažu njih dvojica. Milica Đinđić, vlasnica poslastičare „Tramvaj”, zapošljava 12 radnika i kaže da podržava svoje kolege jer se u Nišu poslednjih meseci teško posluje zbog snižene platežne moći građana.

Član Gradskog veća Niša zadužen za privredu Boban Mihajlović napominje da su cene povišene da bi se izjednačile sa tržišnim, kako piše Blic.

- Gradska imovina mora da se zaštiti i zato su cene podignute. Postojali su i slučajevi gde su zakupci uzimali lokale za nisku sumu, a onda izdavali za tržišnu cenu i tako sticali ekstraprofit - kaže Mihajlović.

Cene kvadrata lokala

Centralna zona 2.250

TPC „Kalča

Prizemlje 850

I sprat 750

II sprat 600

III sprat 500

Ekstra zona 1.200

I zona 550

II zona 450

III zona 250

IV zona 200

V zona 120

Pošaljite/sačuvajte link ka ovom tekstu:

Ostavi komentar